Zonneweide Tripkouw in Midwoud officieel geopend

Vrijdag 25 september is zonneweide Tripkouw in Midwoud officieel geopend16.000 zonnepanelen vangen sinds eind augustus de zon op. De zonneweide wekt jaarlijks genoeg groene stroom op voor 2.000 huishoudens. Een mooie stap in de verduurzaming van de gemeente Medemblik.

Wethouder Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik, Dion van Steensel, algemeen directeur van HVC en een participant in de zonneweide, openden de zonneweide symbolisch. Bij de opening waren meerdereinwoners van Midwoud en Oostwoud aanwezig die participeren in de zonneweide.

Groene stroom en vermeden CO2-uitstoot

Begin juni startte de aanleg van de zonneweide en 2 maanden later werd de eerste groene stroom geleverd. De zonneweide, gelegen tussen de Tripkouw in Midwoud en de Oostwouder Dorpsstraat in Oostwoud,wekt jaarlijks 6,5 miljoen kilowattuur elektriciteit op.Dat scheelt 3.500 ton CO2-uitstoot per jaar, wat gelijk is aan de uitstoot van bijna 1.200 auto’s. 

Landschappelijke inpassing van de zonneweide

In het ontwerp is rekening gehouden met landschappelijke elementen die typerend zijn voor het Westfriese landschap. De zonneweide wordt bijvoorbeeld afgescheiden met sloten in plaats van hekken en er is een vaarverbinding, dijken en rietoeversaangelegd. 

Langs de zonneweide, waarop schapen komen te grazen, is een fiets-/wandelpad aangelegd. Alleen een brug over het water ontbreekt nog. De verwachting is dat de brug in november wordt geplaatst. Vanaf dan is het pad toegankelijk en verbindt de Oostwouder Dorpsstraat met fietspad Leien (tussen de Heemraad Witweg in Oostwoud en het zuidoosten van Midwoud). 

Inwoners doen mee

Zonneweide Tripkouw stond open voor financiële participatie. Inwoners van Midwoud, Oostwoud en de andere dorpskernen van de gemeente Medemblik konden vanaf 250 euro investeren. Hier was veel belangstelling voor. 105 omwonenden schreven zich in en profiteren de komende jaren mee van de opbrengsten van de zonneweide. In totaal is 400.000 euro aan investeringen ontvangen.

Wethouder Harry Nederpelt: ‘Een uniek project in Noord-Holland wat laat zien wat je kunt bereiken wanneer je lokale participatie een hoofdrol laat spelen bij de opwek van duurzame energie.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.