Zonneweide in Medemblik wekt groene stroom op voor 2.000 huishoudens

De aanleg van zonneweide Tripkouw in Midwoud en de gebiedsontwikkeling rondom de zonneweide zijn gestart. Wethouder Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik, Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie van HVC, Ralph-Peter Maitimo, voorzitter van de Dorpsraad Midwoud Oostwoud, en Cor SpijkerHistorische Vereniging Midwoud-Oostwoudgaven hier het officiële startsein voor. De zonneweidegaat naar verwachting vanaf eind augustus groene stroom opwekken voor zo’n 2.000 huishoudens. In het ontwerp is rekening gehouden met inpassing van de zonneweide in het Westfriese landschap. Inwoners van de gemeente Medemblik kunnen meeprofiteren van de opbrengsten van de zonneweide door te investeren via obligaties.

De zonneweide telt circa 16.000 zonnepanelen en wekt jaarlijks 6,5 miljoen kilowattuur elektriciteit op. Dat scheelt 3.500 ton CO2-uitstoot per jaar, wat gelijk is aan de vermeden uitstoot van bijna 1.200 auto’s. Een mooie stap in de verduurzaming van de gemeente Medemblik.

Landschappelijke inpassing van de zonneweide

De zonneweide komt te liggen tussen de Tripkouw in Midwoud en de Oostwouder Dorpsstraat in Oostwoud. In het ontwerp is rekening gehouden met landschappelijke elementen die typerend zijn voor het Westfrieselandschap: sloten, vaarwater op boezempeil, grasland en rietoevers. 

Langs de zonneweide, waarop schapen grazen, komt een fiets-/wandelpad. De inzet is om de oude varkensboet, gelegen aan de Oostwouder Dorpsstraat, te behouden en op te knappen. De Dorpsraad Midwoud Oostwoud is hierbij betrokken. Er ontstaat straks een zonnig startpunt voor wandelen, fietsen en varen door het Westfrieselandschap. Op de website www.zontripkouw.nl staan artist impressions die een beeld geven van hoe de zonneweide er straks ongeveer uit gaat zien.

Wethouder Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik: “Het is mooi dat we samen met de inwoners vorm geven aan de inrichting van het terrein rondom de oude varkensboet en boomgaard. Het is belangrijk om de omgeving daarbij te betrekken. We zijn blij dat de Dorpsraad Midwoud Oostwoud en de Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud samen met ons aan de slag gaan.”

Op de foto van links naar rechts: Harry Nederpelt (wethouder van de gemeente Medemblik), Ralph-Peter Maitimo (voorzitter van de Dorpsraad Midwoud Oostwoud), Cor Spijker (Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud) en Arjan ten Elshof (directeur Duurzame Energie van HVC).

Inwoners kunnen meedoen

Inwoners van Midwoud, Oostwoud en de andere dorpskernen van de gemeente Medemblik kunnen meedoen metzonneweide Tripkouw. Zij kunnen vanaf 15 juni investeren via obligaties met een vaste rente en zo meeprofiteren van de opbrengsten van de zonneweide. Voor meer informatie en aanmelding voor participatie: www.zontripkouw.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *