Zieke iepen geconstateerd op de Vest

Enkhuizen – Bij acht iepen op de Vest is de iepenziekte geconstateerd. Deze worden zo snel mogelijk gekapt. De bomen staan ter hoogte van de Nassaustraat. Door het kappen van de bomen wordt voorkomen dat andere bomen ook ziek worden. De iepenziekte is niet besmettelijk voor mensen.

Wat is de iepenziekte?
De iepenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Een zieke iep gaat dood. De iepenspintkever die van boom naar boom kruipt, verspreidt de ziekte. Ook kan door wortelcontact tussen een zieke en gezonde boom de ziekte worden overgedragen. De schimmel komt in de houtvaten van de iep. Als reactie hierop sluit de boom de houtvaten waardoor de watertoevoer stopt. De iep verwelkt en sterft uiteindelijk af.

Komen er nieuwe bomen terug?
De gemeente plant nieuwe iepen van een ander soort. Deze zijn beter bestand tegen de iepenziekte. Voor extra veiligheid wachten we altijd twee jaar met het planten van nieuwe bomen. De ziekte is dan uit de grond verdwenen.

Worden de gekapte bomen gebruikt of verkocht als brandhout?
De gekapte bomen worden niet gebruikt of verkocht als brandhout, want dit kan de ziekte verder verspreiden. De kevers zitten onder de schors. Het is in Enkhuizen daarom streng verboden om iepenhout met schors op te slaan. Het bedrijf dat de iepen afvoert, haalt eerst de schors eraf.

Hoe herken je een zieke iep?
Normaal gesproken is het blad van de boom midden in de zomer fris en groen. Een zieke iep heeft veel te vroeg bladeren in herfstkleuren. Het blad verkleurt van geel naar bruin en valt eraf. Het begint met één tak, maar binnen een paar weken kan de boom kaal zijn.

Bron en foto: Gemeente Enkhuizen

Geef een reactie