Zeiljacht aan de grond door onervarenheid schipper

Enkhuizen – Woensdagavond werd de bemanning van KNRM reddingstation Enkhuizen gealarmeerd voor een zeiljacht aan de grond.

Het betrof alweer het 110 de alarm van dit jaar voor de vrijwilligers van KNRM reddingstation Enkhuizen.

Het zeiljacht was deze avond vertrokken uit Enkhuizen met als bestemming Hoorn en was niet ver buiten Enkhuizen aan de grond geraakt.

Reddingboot Corrie Dijkstra van Elk was snel onderweg doordat er al diverse opstappers op het reddingstation aanwezig waren in verband met de wekelijkse oefenavond. Echter werd er in de richting van Hoorn geen zeiljacht aangetroffen.

De schipper van dienst nam dan ook telefonisch contact op met het zeiljacht voor meer info ; Het zeiljacht bleek slecht enkele dagen in het bezit van de opvarende en deze gaf toe geen enkele ervaring te hebben. Hij had gewacht tot de wind ging liggen en was toen vertrokken richting Hoorn met een zuidelijke koers vlak onder de dijk langs. Op de vraag of hij ook het Naviduct had gepasseerd werd ontkennend geantwoord.

Toen werd ons duidelijk dat hij niet richting Hoorn zat maar vermoedelijk meer richting Urk.

Na een korte zoekactie door de beide Enkhuizer reddingboten werd ons vermoeden bevestigd, het jacht zat vast op de ondiepten van het Enkhuizerzand ten oosten van Enkhuizen.

Er werd een sleepverbinding gemaakt en het zeiljacht was snel weer in dieper water.

Op ons dringende advies om deze nacht maar in de haven van Enkhuizen te blijven werd volmondig ingestemd. Het zeiljacht werd dan ook mee terug op sleep genomen naar de jachthaven van Enkhuizen waar het even later zelfstandig kon afmeren.


Bron: KNRM.nl

Reacties