Waarschuw ‘opa en oma’ voor babbeltrucs

Noord-Holland – Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen.
Vorige week werd een 75-jarige vrouw uit Sijbekarspel slachtoffer van deze vorm van oplichting. Drie personen belden bij de vrouw aan. Het slachtoffer die alleen woont werd direct door het drietal aan de praat gehouden. Het ging over van alles en nog wat en duurde zeker een paar minuten. Blijkbaar wist één van de oplichters aan haar aandacht te ontsnappen en in de woning te komen.
Nadat het drietal was vertrokken kwam het slachtoffer er achter dat de woning was doorzocht en dat er onder meer geld en sieraden waren verdwenen. Pas later heeft het slachtoffer melding gedaan van het incident. De daders waren toen al lang en breed gevlogen. De politie is alert op deze vorm van diefstal.
Wat is een babbeltruc?
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag.
Wat kan ik doen bij een babbeltruc?
Kijk voor praktische tips en korte voorbeeldfilms op de themapagina Babbeltrucs. Hieronder alvast enkele tips:
• Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
• Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
• Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
• Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
• Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
• Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.
• (klein)kinderen praat over dit onderwerp met uw (groot) ouders. Zodat ouderen die niet kijken op sociale media, internet en / of in de media volgen ook op de hoogte zijn.
Meer tips vindt u in de folder Tips Senioren en Veiligheid. Ook is er een handige tipkaart te downloaden, die kort uitlegt hoe om te gaan met onbekenden aan de deur.
Hoe doe ik aangifte van een babbeltruc?
Bel met de algemene meldlijn 0900-8844 als de dader verdwenen is en bel met 112 als de dader nog in de buurt is!

Geef een reactie