Vier schepen in problemen op het IJsselmeer 

Ook de afgelopen dagen weer veel werk voor de vrijwilligers van KNRM reddingstation Enkhuizen. Vier maal werd er uitgevaren om schepen uit de nood te helpen op het IJsselmeer.
Donderdagavond, alarm voor een tjalk met motorstoring voor de sluisdeuren van het Naviduct. Een uiterst ongunstige plek om een motorstoring te krijgen, de sluismeester is dan ook genoodzaakt om de sluiskolk te stremmen. Hulp van de beide Enkhuizer reddingboten bied uitkomst, de tjalk werd snel weg gesleept richting De Gier Maritieme Service waardoor de beide sluiskolken van het Naviduct weer inzetbaar waren.

Vrijdagmorgen, Een zeiljacht met brandstofprobleem vlak voor het boothuis. Toevallig zijn er een aantal opstappers aanwezig in het boothuis waardoor reddingboot Corrie Dijkstra- van Elk binnen enkele minuten ter plaatse is. Snel werd een sleepverbinding gemaakt en het zeiljacht weg gehaald uit het drukke scheepvaartverkeer. Nadat het zeiljacht op een rustige plek was af gemeerd kon het brandstofprobleem snel worden verholpen. Niet veel later vervolgde het dan ook haar weg zonder verdere problemen.

Zaterdagmiddag, Zeiljacht met motorstoring op het IJsselmeer. Het zeiljacht was door gezeild tot op een mijl voor de haven en verzocht assistentie bij het aanmeren. Reddingboot Corrie Dijkstra- van Elk was snel ter plaatse en maakte een sleepverbinding. Nadat zij het zeiljacht de jachthaven had binnen gebracht nam reddingboot Watersport het zeiljacht langszij om het vervolgens aan de steiger af te meren.
Tijdens het terug varen naar het boothuis spotten de reddingboten een botter op een plek waarvan bekend is dat er weinig water staat. Ter plaatse aangekomen blijken de vermoedens juist, de botter is tijdens het strijken van de zeilen aan de grond gelopen vlak naast de Oostdam van het Krabbersgat. Een sleepverbinding werd gemaakt en de botter was snel weer in dieper water, Door het contact  met de harde zandgrond was gelukkig geen schade ontstaan waardoor de botter haar weg weer kon vervolgen.


Bron:Knrm Enkhuizen

Reacties