[Video] Zeilschoener in problemen op het IJsselmeer

Zeilschoener in problemen op het IJsselmeer

Enkhuizen Woensdagmiddag en -avond zijn de reddingboten van KNRM Enkhuizen en Medemblik urenlang bezig geweest om een vastgelopen driemaster met 31 opvarenden los te krijgen en veilig in de haven van Enkhuizen te krijgen.
Rond 16.00 uur komt de melding binnen bij het Kustwacht Centrum in Den Helder dat een drie master zeilschoener van ruim 40 meter met 31 opvarenden aan de grond was vast gelopen op de ondiepte het Hop midden op het IJsselmeer.
Gezien de omvang van het schip en de weersomstandigheden worden naast de reddingboten van KNRM station Medemblik ook de grotere reddingboot Watersport van KNRM Enkhuizen gealarmeerd als mede reddingboot Corrie Dijkstra van Elk
Nadat reddingboot ‘t Span uit Andijk en Bernardine uit Medemblik ter plaatse komen wordt allereerst de situatie aan boord opgenomen. Enkele opvarenden blijken enigszins zeeziek maar verder gaat het goed en werd gewacht op reddingboot Watersport uit Enkhuizen om een sleepverbinding te maken.
Het schip wat eigenlijk aan de grote kant was voor de reddingboten moest daar wel snel weg aangezien er door het gebonk op de harde zandgrond grote schade aan het schip kon ontstaan en daardoor gevaar dreigde voor de opvarenden. Er werd afgesproken een poging te wagen het schip vlot te krijgen.
Na ongeveer anderhalf uur komt het schip los van de ondiepte, maar blijkt dan geen voortstuwing meer te hebben door een motorisch probleem en ook blijkt het roer onklaar te zijn geraakt.
Onder begeleiding van de reddingboten wordt het schip door reddingboot Watersport en t’Span naar Enkhuizen gesleept. Met vereende krachten wordt het daar ruim twee uur later afgemeerd aan de Gependam en is de inzet ten einde.
Na een gezamenlijke maaltijd in het boothuis van KNRM Enkhuizen keren de reddingboten weer terug naar hun reddingsstations.

Geef een reactie