Veiligheidscampagne MONO afgerond forse boetes uitgedeeld

Regio – Afgelopen week werd de landelijke veiligheidscampagne MONO uitgevoerd. Naast een publiekscampagne was het de politie die verhoogd toezicht hield op de wegen. En terecht, want achter het stuur bellen, lezen of schrijven van berichtjes op je smartphone vergroot het risico op een ongeval met minstens 25 keer en leidt jaarlijks tot tientallen doden en honderden gewonden in het verkeer.

Gelukkig is er een simpele oplossing; je mobiel op stil zetten. Zo raak je niet afgeleid door telefoongeluiden. En kun je je beter concentreren op de weg. Dat is niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor anderen.

Forse boetes

Tijdens het autorijden en fietsen is het niet toegestaan om met je mobiele telefoon in de hand te bellen, te sms-en, appen of je muziekspeler te bedienen. Wanneer je dat wel doet, ben je namelijk niet met je aandacht bij het verkeer. Ook kun je een dan boete krijgen: 95 euro voor fietsers en 240 euro voor automobilisten. Deze bedragen zijn exclusief administratiekosten.

Toename aantal overtreders

Tijdens de actieweek van de Veiligheidsweek MONO werden er in de politie-eenheid Noord-Holland in totaal 642 bekeuringen uitgeschreven. Hiervoor waren er 475 voor het niet handsfree bellen. Overigens is het niet nieuw dat de politie toezicht houdt op dit onderwerp. Het is zelfs een van de verkeersspeerpunten. In 2019 bekeurde de politie Noord-Holland ruim negenenhalfduizend (9616) bestuurders. In 2020 neemt dat aantal vermoedelijk allen maar toe. Tot en met september staat de teller op bijna negenduizend (8767). Als dit zo door gaat komen we over het hele jaar 2020 op ruim elfduizend bekeuringen uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.