Vakantie drukte voor KNRM Enkhuizen 

De reddingboten van KNRM reddingstation Enkhuizen varen tijdens deze vakantie periode bijna dagelijks uit om watersporters in problemen de helpende hand te bieden.

De vakantie periode is voor de meeste KNRM stations de drukste tijd zo ook voor ons station. En ondanks het feit dat ook een groot deel van de reddingboot bemanning van vakantie geniet lukt het ieder jaar toch weer om voldoende mensen beschikbaar te hebben die de reddingboten kunnen bemannen. Dit vergt van de thuisblijvers en hun gezin wel wat extra inzet en medewerking, en dat op geheel vrijwillige basis !

Zo werd er afgelopen vrijdag uitgevaren voor een onbemand zeiljacht (opvarenden waren de stad in) welke door een krabbend anker op lager wal was verdaagd. De reddingboten wisten het zeiljacht net op tijd voor de keien bij het Zuiderzeemuseum weg te halen voor er schade zou ontstaan.

De reddingboot bemanning heeft het zeiljacht vervolgens op een betere plek stevig voor anker gelegd.

Tevens werd er uitgevaren voor een omgeslagen open zeilboot ter hoogte van het waterwingebied. Samen met de collega’s van KNRM station Medemblik/Andijkwerden de twee opvarenden veilig aan wal gebracht. Zie hier hun verslag met foto’s.

Zaterdag werd er door de reddingboten koers gezet naar het Markermeer, drie mijl zuid van het Naviduct dobberde een motorboot met motorproblemen. Het schip werd op sleep genomen en veilig in de haven afgemeerd.

Zondag alarm voor een 25 meter lange tjalk met tuigage problemen. Het grootzeil wou niet zakken en de opvarenden kregen het met geen mogelijkheid naar beneden. Het schip voer op het Markermeer en was thv Venhuizen voor anker gegaan. Door varen of voor anker blijven met een half gezakt grootzeil vond men het niet verstandig.

Tussen komst van de reddingbootbemanning bood uitkomst, zij wisten het zeil uiteindelijk naar beneden te krijgen waarna het schip zelfstandig haar weg kon vervolgen.

Dinsdag had een zeiljacht zich na een navigatiefout van de schipper vast gevaren op de ondiepte van het Kooizand, twee mijl ten noorden van Enkhuizen. Reddingboot Watersport wist haar weer naar dieper water te krijgen. Het zeiljacht had door deze kennismaking met de harde Enkhuizer grond geen schade opgelopen en kon haar weg weer vervolgen

Bron KNRM ENKHUIZEN

Reacties