Tegemoetkoming noodzakelijke woonkosten voor huishoudens in financiële nood verhoogd

Hoorn – Huishoudens die in financiële nood zijn gekomen door de coronacrisis kunnen sinds 1 maart de nieuwe regeling TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijk Kosten) aanvragen. Het gaat om huishoudens die te maken hebben met een flinke inkomensterugval van 30% of meer en daardoor de noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen. Het minimumbedrag is nu verhoogd naar 1600 euro.


Moeite met noodzakelijke woonkosten
Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten, zoals huur of hypotheek, te betalen. Wethouder Kholoud al Mobayed: ‘Er is niets vervelender dan tussen wal en schip vallen als het water je aan de lippen staat. Daarom is deze regeling een goed vangnet. Hieraan worden net zoals andere regelingen wel een aantal voorwaarden gesteld, maar ook wanneer iemand wel aan de noodzakelijk woonkosten kan voldoen, bieden we maatwerk via onze inkomensondersteuning.’

Eenmalige uitkering
De regeling is een eenmalige uitkering van minimaal 1600 euro. De TONK kan aangevraagd worden op de website van de gemeente viawww.hoorn.nl/tonk De regeling kan aangevraagd worden voor de periode (terugwerkend) vanaf 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021.De gemeente Hoorn voert deze regeling zelf uit en verwacht hiermee 600 inwoners en ondernemers te kunnen helpen. 
Met de TONK kunnen inwoners noodzakelijke kosten vergoed krijgen voor:

– kosten van huur,

– kosten van hypotheek(rente) voor de woning en

– kosten van elektriciteit, gas en water voor de woning.

In de gevallen waar de noodzakelijke kosten wel kunnen worden voldaan maar andere persoonlijke

kosten niet wordt maatwerk toegepast. 

Voor wie is de regeling bedoeld?
 
De regeling helpt inwoners en ondernemers uit Hoorn die tot nu toe niet in aanmerking kwamen voor regelingen zoals de Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) en de bijzondere bijstand.  De regeling geldt voor zowel ondernemers/zzp’ers, werknemers of werkzoekenden met financiële problemen die te maken hebben met een inkomensdaling van tenminste 30% als gevolg van de coronacrisis.

Overige steunregelingen

Naast de TONK regeling zijn er nog meer mogelijkheden om inwoners en ondernemers te steunen. Het inkomen kan aangevuld worden via:

− een vergoeding voor bijzondere, noodzakelijke kosten. Het gaat om kosten die u door speciale omstandigheden moet maken en nergens anders (volledig) vergoed krijgt. Voor kinderen vanaf de basisschool bieden wij bijvoorbeeld de computerregeling. Deze vergoeding heet Bijzondere bijstand.

− de woonkostentoeslag. Hiermee kunt u de woonlasten blijven betalen bij een laag inkomen. Deze toeslag is voor zowel huur als koop. En geldt voor een periode van maximaal twaalf maanden.

− budgetcoaching. Hulp om te kijken waar u op kunt besparen.

− hulp op maat bij schulden of betalingsachterstanden. Samen proberen we uw situatie zo snel als mogelijk schuldenvrij te maken.

− landelijke tegemoetkomingen. Hieronder vallen onder andere de huurtoeslag, zorgtoeslag of het kindergeboden budget.

Meer informatie

Meer informatie over andere steunregelingen en hulp bij rondkomen vindt u op www.hoorn.nl/ondernemen en www.hoorn.nl/rondkomen  

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: