Stoorzender op marifoon noodkanaal 16

Reddingboot Watersport van KNRM reddingstation Enkhuizen is dinsdagmiddag uitgevaren om een stoorzender op het marifoon noodkanaal uit de lucht te halen.
Een storende marifoon zorgde voor veel ruis op noodkanaal 16. Hierdoor was communicatie via het internationale noodkanaal op het IJssel en Markermeer vrijwel onmogelijk. Omdat de verstoring zich vermoedelijk in het verzorgingsgebied van KNRM reddingstation Enkhuizen voordeed werden wij verzocht  door het Kustwachtcentrum om de oorzaak uit te peilen.

image

Met de radiorichtingzoeker aan boord van reddingboot Watersport werd de veroorzaker uitgepeild en opgespoord. Na een aantal zoekslagen werd de veroorzaker aangetroffen op zo’n zes mijl ten noorden van Enkhuizen.
Het bleek om een defecte marifoon aan boord van een gehuurd zeiljacht te gaan. De marifoon werd uitgeschakeld en aan de opvarenden werd dringend verzocht om deze ook niet meer aan te zetten en de verhuurder te verzoeken het apparaat te laten na kijken.
Een uur lang was er geen noodverkeer over de marifoon mogelijk geweest iets wat uiterst kwalijk is mocht zich opdat moment een noodsituatie voordoen.

Bron @KNRMENKHUIZEN

Reacties