Spel Democracity voor Hoornse basisscholen

De gemeente Hoorn nodigt alle Hoornse basisscholen uit om het spel ‘Democracity’ te komen spelen. Tijdens het spel moeten de kinderen samen een stad bouwen. Net als in de echte wereld krijgen zij te maken met een vast budget en verschillende meningen over wat belangrijk is voor de stad. Daar moeten de kinderen samen democratisch uitkomen. De gemeente organiseert het spel in samenwerking met ProDemos, die het spel ook heeft bedacht.
 
Deze week krijgen alle Hoornse basisscholen een brief met een uitnodiging om dit schooljaar mee te doen aan het spel Democracity. Het is bedoeld voor kinderen uit groep 7 en 8. Het spel wordt begeleid door gastdocenten van ProDemos. ProDemos zet zich in om kennis over de democratie en rechtstaat over te brengen. ProDemos is de bedenker van Democracity en ook van de Kindergemeenteraad, wat de gemeente Hoorn ook in samenwerking met hen organiseert.
 
Democracity
De kinderen spelen Democracity met hun eigen klas, in de raadszaal van het stadhuis. Het doel van Democracity is om samen een stad te bouwen. Letterlijk. De stad staat midden in de raadszaal en bestaat alleen nog maar uit woningen. Het is aan de leerlingen om democratisch te beslissen wat er nog meer in de stad gebouwd gaat worden, bijvoorbeeld bedrijven, groen, een ziekenhuis of de brandweer. Het budget is beperkt, dus er moet echt gekozen worden. De klas wordt opgedeeld in politieke fracties, die met elkaar in debat gaan. Uiteindelijk nemen zij samen een aantal beslissingen en kan de stad afgebouwd worden. Na het spel kunnen de kinderen vragen stellen aan de burgemeester, een wethouder of enkele raadsleden. De kinderen horen dan hoe het toegaat in de echte gemeenteraad.
 
Gemeente nodigt basisscholen uit
De gemeente Hoorn nodigt alle basisscholen in Hoorn uit om zich per e-mail aan griffie@hoorn.nl aan te melden om Democracity te komen spelen. ‘Het spel is heel leerzaam en ook nog eens superleuk om te doen,’ vertelt burgemeester Jan Nieuwenburg. ‘Kinderen hebben niet altijd een beeld van wat de gemeente en de politiek doen, maar zij zijn de kiezers van de toekomst. Daarom vind ik het ook belangrijk om hen iets mee te geven over de lokale democratie. We hebben het spel al een paar keer gespeeld en het is fantastisch om te zien met hoeveel plezier en enthousiasme de kinderen meedoen. Ik hoop dat alle scholen zich aanmelden en kijk uit naar de volgende klassen!’

Geef een reactie