Spektakel in het Park krijgt helaas geen vervolg

Bovenkarspel – De organisatie van Spektakel in het Park, stichting SIHP, heeft afgelopen week een drastisch besluit moeten nemen: het stopt met de organisatie van het nog jonge festival ‘Spektakel in het Park’. “We hebben dit met heel veel liefde en passie gedaan” aldus Jurgen Steltenpool van de organisatie. “Wij en ons vaste team vrijwilligers nemen dit besluit met pijn in ons hart want we geloofden echt in dit familie evenement”.
De reden van dit besluit ligt gevoelig. “Wij hebben er samen aardig wat prive geld ingestopt” vervolgt mede organisator Dennis Verkooijen. “Iets waar we zelf voor gekozen hebben omdat het organiseren van evenementen al 25 jaar ons lief en leed is”.
De organisatie geloofde in hun concept van het familie evenement maar verschillende factoren maakte het de organisatie nagenoeg onmogelijk om nog verder te gaan.
De nieuwe N302 die langs het festivalterrein loopt zorgde voor de begroting al voor een onverwachtse kostenpost. De infrastructuur moest dermate worden uitgebreid omdat de doorrijroute naar we weg opeens afgesloten werd door een nieuw aan te leggen fietspad. Daarnaast bleek de gewenste groei, mede door het matige weer van afgelopen jaar, niet afdoende. Het aantal kinderen die het festival afgelopen jaar bezochten steeg spectaculair en ook naar wens, maar helaas bleef de groei qua ouderen stilstaan. “Omdat wij nog steeds sterk in ons concept geloofden schakelden wij de hulp van de gemeente in” verteld Jurgen. “Na een zeer positief eerste gesprek leek het er op dat wij middels een kleine subsidie vanuit de gemeente Het Spektakel een vervolg konden gaan geven”. “Toen de gemeente destijds zelf Spektakel op het Plein organiseerde werd zo goed als de gehele organisatie gesubsidieerd. Wat wij nu wensten was hier nog geen 10% van”.
Helaas kwamen de heren van een zeer koude kermis thuis, want redelijk onverwachts kregen ze eind januari het bericht dat er helemaal geen subsidie werd toegewezen. “De gemeente vind het blijkbaar niet belangrijk genoeg dat er voor de inwoners iets leuks georganiseerd wordt. We hebben de buurt laten zien dat wij dit op een zeer nette manier op deze fantastische locatie konden neerzetten en balen er dan ook enorm van dat we niet de samenwerking kregen waarop wij gehoopt hadden.
Afgelopen twee jaren heeft de organisatie het festival mede neer kunnen zetten dankzij de hulp en financiële steun van haar vaste leveranciers waar zij al jaren mee samenwerken. Daarnaast ook dankzij de hulp van bijna 100 vrijwilligers, waarvan een deel zelfs een week van hun werk vrij nam om het festival samen met ons op te bouwen.
“Wij organiseren dit omdat we het gewoon heel leuk vinden om te doen. Om mensen te vermaken en een leuke dag te bezorgen. Wij starten drie kwart jaar van tevoren met de organisatie en vergaderen wekelijks. Onze entreeprijs lag ook eigenlijk veel te laag ten opzichte van onze begroting. Maar dit deden wij bewust omdat wij mensen kennis wilde laten maken met ons festival. Met afgelopen jaar zo’n 1800 bezoekers zijn wij hier aardig in geslaagd, maar dit aantal was helaas niet afdoende om de begroting sluitend te krijgen.”
Dennis wil graag hiermee afsluiten en met deze woorden betekent dit dus helaas dat er een vierde dorpsfestival in relatief korte tijd ten onder gaat.
“Wij willen wel graag de bezoekers bedanken die ons festival de afgelopen twee jaar hebben bezocht”, vervolg Jurgen nog even. “Zij hebben enorm genoten, dat weet ik zeker! En het gros zal het festival ook zeker gaan missen, net als ik”.
Spektakel in het Park was een initiatief van stichting SIHP. In 2016 organiseerde ze de eerste editie van het festival in het Nassaupark die een redelijke start kende. Het lukte de organisatie helaas niet om het de begroting kostendekkend te krijgen en dat terwijl de organisatie het festival zo low-budget doch kwalitatief mogelijk probeerde neer te zetten. Het festival werd goed ontvangen door het publiek. Helaas komt er dus al vlot een einde aan het festival: de kosten voor het festival liggen zowel achter de schermen als qua programmering heel hoog. De begroting voor de organisatie van het Spektakel in het Park kwam op bijna 100.000 euro.
bron: Facebookpagina Spektakelinhetpark

Geef een reactie