Scholieren Hoorn voorgelicht over gevaren smartphonegebruik in het verkeer

HOORN – Scholieren van het Tabor College Oscar Romero krijgen voorlichting over de gevaren van het gebruik van de smartphone in het verkeer. Jongerenorganisatie TeamAlert voert de projecten The Battle en Your Message uit op 6 maart.

Het gebruik van smartphones is de afgelopen jaren enorm gegroeid, ook in het verkeer. Jongeren en volwassenen luisteren muziek, bellen of appen tijdens het fietsen. Daardoor is er helaas een nieuwe oorzaak van verkeersongevallen bijgekomen. In 68% van de verkeersongevallen speelt afleiding, waaronder het gebruik van de smartphone, een rol (SWOV, 2017). Om deze reden organiseert TeamAlert, met subsidie van de provincie Noord-Holland, de projecten The Battle en Your Message op het Tabor College Oscar Romero in Hoorn, zodat jongeren zich bewust zijn van de gevaren van afleiding door smartphonegebruik in het verkeer. 

Tijdens The Battle strijden twee teams om de titel: “Baas in het verkeer!”. De leerlingen gaan al acterend en improviserend aan de slag met verschillende thema’s over verkeersveiligheid. Ze spelen onder meer het interactieve onderdeel “Tijdstrijd”, dat inspeelt op de reactiesnelheid. Door jongeren te laten zien in welke mate afleiding de reactietijd beïnvloedt, merken zij zelf welk gedrag gevaarlijk is binnen bepaalde verkeerssituaties.

Bij Your Message bedenken de scholieren een campagne tegen afleiding door de smartphone in het verkeer. De jongeren ontwikkelen een campagneplan voor dit verkeersonderwerp. Zij gaan aan de slag met een poster, slogan en gadget. Met dit campagneplan moeten zij hun leeftijdsgenoten overtuigen zich veiliger te gedragen in het verkeer.

Reacties

%d bloggers liken dit: