Restauratie historisch kanon

De gemeente Enkhuizen laat een gietijzeren historisch kanon, een drieponder uit de 17e eeuw,  restaureren door kanonnenexpert Nico Brinck en timmerbedrijf GJ Betsema, beide van Texel.

Finspongs kanon
Het kanon is  een Finspongs drieponder afkomstig uit de kanongieterij van Lodewijk de Geer gevestigd in het Zweedse Finspong. Een drieponder wil zeggen dat de ronde ijzeren kogels die met het kanon werden afgeschoten drie pond wogen.

Het kanon is mogelijk door een koopvaarder gebruikt voor de stadsverdediging en beschadigd geraakt waardoor het niet meer in het onderstel (affuit) paste. Hierdoor is het kanon afgekeurd en daarna waarschijnlijk  als aanlegpaal voor schepen gebruikt. Ook heeft het jaren als verkeerspaal gediend op de hoek van de Wierdijk bij het Peperhuis. Daarna heeft het jarenlang bij de werf op de stoep gelegen. “Zonde!” constateerde Nico Brinck, “dit kanon verdient beter.”

Na de restauratie wordt het kanon op een nieuw en passend  onderstel geplaatst. Naar verwachting duurt de restauratie enkele maanden en is het kanon klaar om weer terug naar Enkhuizen te keren.

Geef een reactie