Raphaella (10) wint wedstrijd toekomstwens

Gemeente voert wens voor natuurbeurs uit
 
Raphaella wil graag dat meer mensen om de natuur geven. Daarom bedacht ze het idee voor een natuurbeurs. Uit alle 600 wensen heeft ze met haar idee een Energy Game Floor voor een week gewonnen voor haar school De Rank. Op donderdag 29 november reikten wethouder Samir Bashara en Martijn van der Velde van Engie de prijs uit bij basisschool De Rank. Ook de winnaar van de tweede prijs, Tosia (9) van de Zonnewijzer, ontving een prijs. Zij krijgt met haar klas een workshop van een afvalcoach van Suez. De wedstrijd is onderdeel van de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid.
 
Hoorn is de eerste gemeente in Noord-Holland die de Schooldag van de duurzaamheid heeft georganiseerd. Meer dan 600 kinderen deden op 2 november mee aan deze doe-dag. Spelenderwijs werden ze in beweging gebracht om hun leefomgeving leuker, eerlijker en schoner te maken. Een van de workshops was ‘gekleurde kinderwens’. Daarin maakten kinderen duidelijk wat hun wensen zijn voor een duurzame toekomst.
 
600 kinderwensen
De jury, bestaande uit wethouder Samir Bashara, MAK Blokweer, Puur Hoorn, een afgevaardigde van SUEZ en oud-weerman Reinier van den Berg hebben drie wensen geselecteerd. Hierbij letten ze op haalbaarheid, originaliteit en de bijdrage aan een klimaatneutraal Hoorn in 2040. Veel wensen gingen over ‘minder zwerfafval’, ‘meer prullenbakken’, ‘meer bomen’ en ‘meer zonnepanelen’. Verschillende wensen komen vanaf half december in een tentoonstelling bij MAK Blokweer.
 
Natuurbeurs
Wethouder Bashara: ’Het is prachtig om te zien hoeveel uiteenlopende wensen de kinderen hebben voor een duurzame toekomst. De wens van Raphaella is ambitieus. Het mooie aan haar idee is dat het veel mensen en onderdelen van duurzaamheid raakt. Het sluit goed aan bij het doel van de Schooldag van de duurzaamheid: besef kweken onder jongeren dat ook zij ook kunnen bijdragen aan een betere wereld.’ Met haar idee wint ze een week lang een Energy Game Floor voor haar school. Dat is een duurzame vloer van zonnepanelen waarop ze verschillende spellen spelen. Daarnaast gaat de gemeente ervoor zorgen dat deze natuurbeurs er komt. Raphaella wordt bij de uitvoering betrokken.
 
Zaadjes en een moestuin
Tosia (9) van De Zonnewijzer viel ook in de prijzen. Haar wens is om ieder jaar in januari een actie te organiseren waarbij mensen zaadjes kunnen ophalen. Dit idee  was goed voor een tweede plaats. Samen met haar klas krijgt ze van Suez een workshop van een afvalcoach en een knutselpakket voor afval. De derde plaats is voor Wende (9) van het Kompas, met haar wens voor een moestuin op school. Tosia en Wende mogen allebei hun wens plaatsen op het platform Voor een Mooie Stad. Als ze dan genoeg steun krijgen voor hun idee, kan het uitgevoerd worden.
 
De Hoornse Schooldag is een initiatief van stichting Schooldag van de duurzaamheid, MAK Blokweer en de gemeente Hoorn. Voor meer informatie, kijk op www.schooldagvandeduurzaamheid.nl.
 

Geef een reactie