PISA zet vrijwilligers in het zonnetje

Dinsdag 7 december was het de Nationale dag van de Vrijwilliger en dit was voor Inloophuis PISA een goede reden om de vrijwilligers eens in het zonnetje te zetten. Alle PISA-vrijwilligers ontvingen uit handen van de bestuursleden en de coördinatoren thuis een bus Odekoeken van Patisserie Pater. 

In het PISA-huis in Hoorn bieden de vrijwilligers steun en activiteiten aan mensen met kanker en hun naasten. Eén op de drie mensen krijgt op enig moment in hun leven te maken met kanker. De diagnose kanker is een grote schok, met vaak langdurige lichamelijke, psychische en sociale gevolgen. De vrijwilligers van PISA zorgen voor rust en warme aandacht, zodat de gasten even op adem kunnen komen, hun verhaal kunnen vertellen of hun ervaringen kunnen delen met anderen. Dit kan tijdens de behandeling zijn, maar ook later, als duidelijk wordt wat voor gevolgen de ziekte heeft op alle betrokkenen, de patiënt en de omgeving. 

 

Binnen het huis worden verschillende taken vervuld door de vrijwilligers. Activiteitenbegeleiders werken vaak zelf als masseur, speltherapeut, rouwbegeleider of kunstenaar en geven hun tijd als vrijwilliger aan de bezoekers van het huis. Daarnaast zijn er de gastheren en -vrouwen die het belangrijke ‘luisterend oor’ bieden. Zij zijn getraind in psychosociale ondersteuning en zorgen er voor dat mensen hun verhaal kwijt kunnen. Daarnaast kunnen ze meedenken en mensen met elkaar in contact brengen. Achter de schermen zijn andere vrijwilligers bezig met het op orde houden van het huis en de tuin, met de promotie, fondsenwerving en diverse projecten. Alleen dankzij de inzet van al deze vrijwilligers kan het PISA-huis draaien.  

 

Het bestuur van Stichting Inloophuis PISA (ook vrijwilligers) leek het leuk om al deze mensen op de Nationale dag van de Vrijwilliger te verrassen met iets lekkers. Patisserie Pater in Zwaagdijk, onderdeel van Amarant Bakkers, wilde het idee graag ondersteunen en stelde een groot aantal bussen met koeken beschikbaar. Zij laten op allerlei manieren zien een sociaal bedrijf te zijn en hun ‘koeken met impact’ passen precies bij PISA. 

 

Wil je ook actief worden voor PISA, om gasten te ontvangen of iets te doen achter de schermen? Neem dan contact op met Susanne Dekkers, 0229-758531, of kijk voor meer informatie op www.inloophuispisa.nl. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.