Pas op voor blauwalg als je gaat zwemmen!

Regio – Het aanhoudende warme en droge weer is heerlijk voor veel mensen, maar leidt ook tot problemen met de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het water warmt op en vanwege de droogte kan het water niet makkelijk worden ververst. In een aantal gevallen kan dat gevaarlijk worden vanwege blauwalgen en botulisme.
Meer meldingen
De afgelopen week komen er steeds meer meldingen over blauwalg in het oppervlaktewater. Ook neemt de kans op botulisme toe. Gezien de weersvoorspellingen zal dat niet snel minder worden. HHNK roept daarom op om niet zomaar het water in te gaan en alleen te zwemmen op officiële zwemlocaties. Daar wordt het water gecontroleerd. Op zwemwater.nl (ook als app beschikbaar) staan de officiële zwemwaterlocaties aangegeven, plus de huidige waterkwaliteit. Maar let op: Mensen blijven uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid en die van hun dieren.
Hoe gevaarlijk is blauwalg?
Sommige blauwalgen kunnen giftige stoffen in het water achterlaten. Mensen kunnen er ziek van worden, voor honden kan dit dodelijk zijn. Verschijnselen (na 12 uur) zijn: hoofdpijn, huiduitslag, maagkrampen, misselijkheid, diarree, koorts oog- en oor-irritaties. Vooral kleine kinderen en honden zijn kwetsbaar, omdat zij (onbewust) sneller water binnenkrijgen of drinken.
Is er nog meer?
Helaas wel. Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen. Vanwege besmettingsgevaar is het verstandig ze niet aan te raken en kinderen en honden bij kadavers weg te houden. Meldt een kadaver dus bij de gemeente of hoogheemraadschap.

Geef een reactie