Oude gevangenis in Zwaag wordt gesloopt

Hoorn – De voormalige gevangenis in Zwaag wordt gesloopt. Dat hebben de gemeente Hoorn en het Rijksvastgoedbedrijf afgesproken. De voorbereidingen voor de sloop starten vóór september 2020. De komende jaren gaan zij met elkaar in gesprek over een mogelijke nieuwe bestemming op deze plek. Voorwaarde is dat dit andere ontwikkelingen in de gemeente niet in de weg staat.

In juli 2018 besloot het Kabinet de Penitentiaire Inrichting in Zwaag te sluiten. Vanaf dat moment zijn de gemeente Hoorn en het Rijksvastgoedbedrijf in gesprek over de toekomst van het gebouw. De gemeente heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt dat het belangrijk is dat het pand geen spooklocatie wordt en verloedert. Daarom zijn partijen overeengekomen dat het gebouw gesloopt gaat worden. Rijksvastgoedbedrijf start vóór 1 september met de voorbereidingen voor de sloop.

Op langere termijn wil de gemeente graag een nieuwe en duurzame bestemming op deze plek, passend bij de ontwikkelingen in de gemeente Hoorn. Wel is belangrijk dat dit geen ongunstige invloed heeft op andere belangrijke projecten, zoals de Poort van Hoorn, de ontwikkeling van de Balk-locatie en de Holenweg. Uiterlijk medio 2022 gaan de partijen met elkaar in gesprek over de herontwikkeling van de locatie. Voor de tussentijd zoeken partijen naar een goede tijdelijke invulling van de locatie na de sloop van het gebouw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.