NVWA in de fout rond fatale val kleuter Maurycy in speelhal

Grootebroek – De dood van de 4-jarige kleuter Maurycy in 2016 had voorkomen kunnen worden als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit beter toezicht had gehouden op de speelhal waar hij ten val kwam. Dat stellen veiligheidsexperts in reactie op een reconstructie van de fatale val door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.
De 4-jarige Maurycy Biernacki overleed nadat hij op oudejaarsdag 2015 over de rand van een luchtkussen viel en met zijn hoofd op een met kunstgras bedekte betonnen vloer terechtkwam. Hij viel van bijna drie meter hoog.
Nu blijkt uit het onderzoek van RTL Nieuws dat ook het toezicht van de NVWA heeft gefaald. De inspectie wist namelijk al in 2013 dat het luchtkussen waar de Maurycy later vanaf zou vallen niet goedgekeurd was. De inspectie verzuimde echter om het toestel buiten gebruik te stellen. Daarnaast zijn gebreken aan het speeltoestel bij de inspectie van 2013 over het hoofd gezien.
Ook was het luchtkussen niet goedgekeurd. Het overhandigde certificaat van goedkeuring dat elk speeltoestel in Nederland moet hebben, was met een pen beschreven en behoorde toe aan een heel ander luchtkussen. Dat staat in inspectierapporten van kort na de fatale val die de onderzoeksredactie opvroeg bij de NVWA.
Lees meer via RTLNieuws

Geef een reactie