Noord-Hollanders vaakst slachtoffer van cybercrime sinds corona

Regio – Van alle Nederlanders zijn inwoners van Noord-Holland het vaakst slachtoffer van cybercrime. Per 10.000 inwoners zijn sinds januari dit jaar 4,1 cybermisdrijven geregistreerd bij de politie, terwijl dit landelijk op 2,7 incidenten ligt. In mei waren er zelfs meer cybercrime incidenten in Noord-Holland dan woninginbraken. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde. 

Het aantal cybercrime-meldingen is, in verband met de corona-uitbraak, (in de eerste vijf maanden van 2020) sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In heel Nederland is het aantal meldingen bijna drie keer zo groot als een jaar eerder. In mei waren er in Noord-Holland voor het eerst zelfs meer cybercrime incidenten (290) dan woninginbraken (271).

Inwoners Waterland en Laren vaakst slachtoffer

In Noord Holland waren de inwoners van de gemeenten Waterland en Laren relatief het vaakst slachtoffer van cybercrime. In de eerste vijf maanden van 2020 is het aantal meldingen in die gemeenten per 10.000 inwoners respectievelijk 10,9 en 10,6. 

In beide gemeenten was de toename van cybercriminaliteit het sterkst ten opzichte van andere gemeenten. In de eerste vijf maanden van 2019 werden nog 3,4 meldingen gedaan per 10.000 Waterlanders en 2,7 incidenten per 10.000 Laarders geregistreerd.

In Amstelveen werden relatief de minste mensen slachtoffer van cybercrime: 1,4 incidenten per 10.000 inwoners.  Het complete onderzoek, met cybercrime-statistieken per provincie en gemeente, alsmede analyses van enkele deskundigen, is hier te vinden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.