Nieuw bestuur legt misstanden Muziekschool Stede Broec bloot

GROOTEBROEK – Het voormalig bestuur van Muziekschool Stede Broec zou voor ruim 152.000 euro aan subsidiegeld uitgegeven hebben aan zaken die niet terug te herleiden zijn naar de muziekschool.
Ook zou voormalig voorzitter Rein Boef in het zadel zijn geholpen door notulen te vervalsen. Dat blijkt uit minutieus onderzoek van het nieuwe bestuur naar de handel en wandel binnen de muziekschool over de afgelopen tien jaar. Met een lijvig rapport wil het nieuwe bestuur schoon schip maken en rehabilitatie voor de muziekschool.
De gemeente Stede Broec reageert geschokt op het rapport. De andere betrokkenen willen niet reageren. Burgemeester Goldschmeding: ,,We zijn geschrokken van beweringen die worden gedaan. We nemen de inhoud heel serieus. Er worden ernstige beschuldigingen geuit over de besteding van subsidiegelden. Er is diepgaand onafhankelijk onderzoek nodig voor ons om hier inhoudelijk op te kunnen reageren.”
De afgelopen jaren kwam de muziekschool regelmatig negatief in het nieuws door de verstoorde relatie tussen voormalig bestuur, directie en docenten. Die kwamen in opstand nadat zij jarenlang niet volgens de CAO voor kunsten werden betaald en de afgelopen jaren ook nog eens flink werden gekort.
Het onderzoek in de boeken van het voormalig bestuur van de muziekschool wijst uit, zo blijkt uit het rapport, dat door toenmalige bestuursleden Flierman en Overmars aan zaken geld werd uitgegeven die niets met de school te maken hadden. De nota’s, facturen en vergoedingen varieerden van de aanschaf van Swarovski kristal, sterke drank bij Sligro en taxiritjes naar restaurants, tot de aanschaf van een vlaggenmast voor de Scouting en advertentiekosten voor Gemeentebelangen.
In 2014 stapte Flierman op als voorzitter toen hij wethouder werd en zijn functie moest neerleggen. Penningmeester Overmars volgde hem al snel. In het gat dat ontstond, stapte Rein Boef, die vervolgens in zijn eentje het bestuur vormde. De spanningen op de muziekschool liepen hoog op, evenals de onvrede onder docenten en directeur Steffen Snip, bevestigt de laatste. Nadat Boef de handdoek vorig jaar mei in de ring gooide, kon een nieuw bestuur worden gevormd onder voorzitterschap van Rolf Keur.
Keur en zijn bestuursleden is er veel aan gelegen dat de muziekschool nu schoon schip maakt. De bevindingen van de afgelopen maanden noemt hij schokkend. Bestuurslid Ria Bakker raakt het dat, waar de docenten financieel werden uitgeknepen, de bestuursleden er geen probleem in zagen zich te verrijken. En dat náást een vrijwilligersvergoeding die ze zichzelf ruimhartig toebedeelden. ,,Hoe moreel is dat!?’’

Bron: NHD.nl

Reacties