Medische evacuatie vanaf zeiljacht op IJsselmeer

Zaterdagmiddag kwam er bij de Nederlandse Kustwacht in Den Helder een verontrustende melding binnen over een zeiler welke gewond was geraakt op het IJsselmeer.

Op advies van de Radio Medische Dienst moest de zeiler met de Search and Rescue (SAR) Helikopter geëvacueerd worden. De positie van het zeiljacht was erg onduidelijk dus werd naast reddingstation Enkhuizen ook de reddingboten van KNRM Medemblik en KNRM Hindeloopen gealarmeerd om op zoek te gaan naar de zeilboot en eerste hulp te verlenen.

Reddingboot Johanna Maria van KNRM Andijk was als eerste ter plaatse. Zij treffen het zeiljacht ten Noorden van Vogeleiland de Kreupel, midden op het IJsselmeer, aan. Kort daarna arriveert ook reddingboot Bernardine van KNRM Medemblik. Er worden opstappers overgezet die eerste hulpverlenen. Tevens werd een sleepverbinding gemaakt om een stabiele koers te varen. Dit maakt evacuatie door de helikopter makkelijker. Niet veel later arriveren ook de reddingboten van KNRM Enkhuizen.

Bij aankomst van de SAR helikopter van de NHV Group wordt er medisch personeel vanuit de helikopter op het zeiljacht afgezet. Met vereende krachten werd de onfortuinlijke zeiler voorbereid voor transport met de helikopter. Als de zeiler niet lang daarna in de helikopter ligt zet deze koers richting het ziekenhuis in Amsterdam.

Bron en foto’s: KNRM Enkhuizen

Reacties