Marechaussee arresteert vijf personen uit één gezin voor mensensmokkel

Regio – De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag 19 februari 2019 vijf personen aangehouden uit één gezin voor mensensmokkel. De aanhoudingen vonden plaats in Alkmaar, Den Helder, Stede Broec en Arnhem. Dat meldt het Koninklijke Marechaussee. Het betreft meerdere incidenten van smokkel van Syriërs per vliegtuig, van Turkije via Griekenland, naar Nederland. Naar aanleiding van een opsporingsonderzoek in 2017 kreeg de recherche van de Marechaussee het gezin in het vizier.

Tijdens dit onderzoek is het vermoeden ontstaan dat de vader en meerdere andere gezinsleden betrokken waren bij mensensmokkel.

Op 26 januari 2019 heeft een dochter van het gezin een minderjarig kind gesmokkeld vanuit Athene op een document van haar eigen kind. Zij is hierop aangehouden op de luchthaven in Eindhoven. De modus operandi van het gezin is om gesmokkelden te laten lijken op de pasfoto’s in de paspoorten. De paspoorten die ze hiervoor gebruikten waren voornamelijk paspoorten van leden van het gezin. Het gezin bestaat uit 12 personen, waaronder ook minderjarige kinderen.

Afgelopen dinsdag zijn de vader, moeder, twee zonen en een dochter, allen in de leeftijd tussen 27 en 60 jaar, aangehouden. De Marechaussee heeft verschillende doorzoekingen verricht. In de woningen zijn reisdocumenten, vliegtickets, contant geld, telefoons en laptops inbeslaggenomen. De Marechaussee doet onder leiding van het Landelijk Parket verder onderzoek in deze zaak. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid voor de Rechter Commissaris in Zwolle.

Geef een reactie