KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR BRANDWEERVRIJWILLIGERS BERKHOUT

Burgemeester Posthumus verraste vrijdagavond 23 november vijf brandweervrijwilligers met een Koninklijke onderscheiding. Dit gebeurde tijdens de jaarvergadering van de brandweer in het gemeentehuis van Koggenland.
 
Burgemeester Posthumus speldde de heren Rene Schoenmaker, Koos Grooteman, Sjoerd Mol, Richard Mooij en Jack Luitjes de versierselen op van Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij dragen met hun jarenlange inzet bij aan het vergroten van de veiligheid en het welbevinden van de inwoners van gemeente Koggenland.
 

  • De heer R.P. Schoenmaker is al 30 jaar in actieve dienst bij de vrijwillige brandweer Avenhorn. Rene is manschap B (hoofdbrandwacht), brandweerchauffeur, pompbediene en verkenner gevaarlijke stoffen. René heeft het brandweervak niet van een vreemde, hij is net als zijn vader bij de vrijwillige brandweer gegaan.

 

  • De heer J.C.W. Grooteman is 25 jaar in actieve dienst bij de vrijwillige brandweer Berkhout. Koos is manschap B (hoofdbrandwacht), chauffeur, pompbediende en WVD’er (Waarschuwings en Verkennings Dienst). Koos is de technische man van de club, wat zijn ogen zien, maken zijn handen.

 

  • De heer J.B.W. Mol is 25 jaar in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Obdam. Hij is opgeklommen tot brandmeester, functie bevelvoerder, manschap en brandweerchauffeur. Sjoerd geeft de liefde voor het vak nu al door aan zijn zoon Senna, die nu in opleiding is.

 

  • De heer R.P.J. Mooij is 25 jaar in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Obdam in functie van manschap B (hoofdbrandwacht) en brandweerchauffeur/pompbediende. Richard is 16 jaar lang voorzitter van de vereniging geweest en vaak betrokken bij het organiseren van activiteiten.

 

  • De heer J.C.H. Luitjes is 25 jaar in actieve dienst bij vrijwillige brandweer Ursem, als bevelvoerder, manschap en oefenleider. Jack is ook al acht jaarstoker bij opleidings- en oefencentrum Marken Binnen. Hij verzorgt daar de vuurhaarden en veiligheid voor brandweer in opleiding en trainingen.

 
 
 
 
Tijdens de jaarlijkse vergadering worden alle brandweermannen van Koggenland in het zonnetje gezet om hen te bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. Er werd teruggeblikt op een redelijk rustig jaar en vooruit gekeken naar de toekomst, waar men met interesse de ontwikkelingen van zonnecellen en accupakketten volgt met het oog op veiligheid. Burgemeester Posthumus en de teamcommandant brandweerzorg West-Friesland doen beiden een oproep tot verjonging van het korps en meer diversiteit. Verschillende brandweerlieden ontvingen vanwege het aantal jaren inzet onderscheidingen en oorkondes en drie personen ontvingen hun diploma voor het behalen van ‘Manschap A’.

Geef een reactie