KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING TIJDENS OPENING HEMBRUG MUSEUM  

 
Tijdens de opening van het Hembrug Museum in Zaandam op donderdag 17 mei is Koggenlander Peter de Vries door burgemeester Posthumus onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer de Vries, uit Obdam, is initiatiefnemer van het Hembrug Museum. De openingshandeling is verricht door staatssecretaris van het ministerie van Defensie, Barbara Visser. Peter de Vries is door zijn vroegere werk bij Eurometaal zeer verbonden met de Zaanstreek en heeft zich ingezet voor behoud en borging van de geschiedenis van Eurometaal en Artillerie Inrichtingen op het Hembrugterrein in Zaandam.
 
De heer P.J. de Vries uit Obdam (Peter, 69 jaar), onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
 
Activiteiten van 2003 tot het heden
Peter de Vries maakt zich sinds 2003 als oud-medewerker van Eurometaal NV sterk voor het behoud van de geschiedenis van Eurometaal en de Artillerie Inrichtingen op het Hembrugterrein Zaandam als hart van de stelling van Amsterdam. Vlak voor de sluiting van de fabriek in 2003 heeft de heer De Vries de opdracht van Eurometaal NV en Ministerie van Defensie gekregen om waardevolle objecten naar musea en het Archief Zaanstad over te dragen. Vervolgens heeft hij op vrijwillige basis nog meer projecten, foto’s en materiaal veilig gesteld die oorspronkelijk voor vernietiging bedoeld waren. Dit met als doel deze objecten als industrieel en militair erfgoed te behouden. Sinds 2005 werd de Stichting Nieuw Hembrugterrein opgericht met als doel om een bestemming te vinden voor al het verzamelde erfgoed. Ondertussen werd de collectie die de heer De Vries verzameld had tentoongesteld op verschillende tijdelijke locaties. Hij  runde alle zaken rondom deze tentoonstellingen. In 2013 werd de Stichting Hembrug Museum opgericht, met als resultaat dat het Hembrug Museum – als onderdeel van het Zaans Museum – dit jaar haar deuren opent. Tot aan de opening is de collectie ondergebracht in het Zaans Museum.
 
Peter de Vries kan worden gekwalificeerd als ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen, of anderen heeft gestimuleerd’. De heer de Vries heeft zorgdragen voor het behoud van cultureel erfgoed van nationale waarde. Daarom heeft het Zijne Majesteit behaagd de heer De Vries te onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Geef een reactie