“KNRM Enkhuizen wederom in top vijf drukste reddingstations van Nederland ”

Lange mooie zomer geeft recorddrukte voor redders KNRM

In 2018 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 2.508 keer uitgevaren en werden 4.313 mensen gered of geholpen. De stijging van bijna 20% ten opzichte van voorgaande jaren wordt verklaard door de lange en warme zomer. KNRM reddingstation Enkhuizen kwam in 2018 113 keer in actie en behoord daar mee tot de top vijf van drukste reddingstations in Nederland.

Het aantal reddingen en hulpverleningen door de KNRM is fors gestegen.  De helft van alle hulpverleningen door de redders van de KNRM werden, analoog aan de tropische temperaturen, tijdens de maanden juni, juli en augustus uitgevoerd. Ironisch genoeg werden de meeste acties uitgevoerd in de zomermaanden bij “flauwe koelte” (windkracht 3).  Maar ook buiten die tijd was het drukker dan normaal en bewijst de KNRM haar meerwaarde.

Reddingstation Enkhuizen.

De KNRM vrijwilligers van reddingstation Enkhuizen voeren het afgelopen jaar 113 keer uit om in problemen geraakte watersporters en beroepsvaarders te helpen op het IJsselmeer en het Markermeer, het op een na drukste jaar uit de bijna 75 jarige geschiedenis van het reddingstation. Ook het afgelopen jaar betroffen motorproblemen de nummer een oorzaak voor een alarmering van onze reddingboten. Gevold door aan de grond geraakte jachten en op nummer drie medische inzetten op het water en assistenties aan de ambulancedienst in het havengebied.

Meest in het oog springende acties waren de brand op een motorjacht, waar in samenwerking met KNRM Urk de opvarenden op tijd in veiligheid werden gebracht. De redding van twee tieners nadat hun zeilbootje was gezonken en een geslaagde reanimatie aan boord van een zeiljacht in de haven.

Verder hebben wij weer meerder keren onze meer waarde bewezen bij het assisteren van de ambulancedienst in het havengebied van Enkhuizen en ook een aantal medische incidenten op het IJsselmeer werd in goede samenwerking uitgevoerd, iets wat ook geld voor de inzetten met de Brandweer van Enkhuizen.

Naast alle acties verleenden onze vrijwilligers ook assistentie bij enkele evenementen, de intocht van Sint Nicolaas en gingen de nodige uren zitten in oefeningen en opleidingen

195 jaar

Dit jaar bestaat de KNRM 195 jaar en verwacht de organisatie haar 100.000ste donateur te verwelkomen. In de eerste jaren na de oprichting in 1824 voeren de reddingboten van de KNRM slechts een paar keer per jaar uit en lag de nadruk op het redden van zeelieden. Tegenwoordig tonen de cijfers aan dat de 195-jarige organisatie haar werkveld heeft verbreed met radio medische adviezen, medische evacuaties, strandbewaking, kusthulpverlening en maritieme dienstverlening. 

Steun 

De meest stabiele factoren binnen de KNRM zijn de vrijwilligers die het reddingwerk mogelijk maken en de donateurs die ervoor zorgen dat de KNRM als goed doel een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisaties kan blijven. Al deze mensen vormen de kern van de KNRM zodat deze zonder exploitatiesubsidies van de overheid en afhankelijk van donaties het reddingwerk kan uitvoeren met gemotiveerde vrijwilligers. Deze 1.300 professionals staan 24/7 paraat en halen hun voldoening uit de dankbaarheid en de blijdschap van mensen die ze uit een noodsituatie halen

Al met al een druk jaar, samengevat in een zeven minuten durend videoverslag

Foto’s/video: KNRM Enkhuizen

Geef een reactie