KNRM Enkhuizen rukte dit weekend meerdere keren uit

Enkhuizen – Het afgelopen weekend moesten de vrijwilligers van KNRM reddingstation Enkhuizen maar liefst negen keer in actie komen om in problemen geraakte watersporters op het IJsselmeer en het Markermeer uit de nood te helpen.
Vrijdagmiddag en avond werd er driemaal uitgevaren, de eerste oproep betrof een lekgeraakt motorjacht in de jachthaven van Enkhuizen. Gezamenlijk met de lokale jachtservice werd voorkomen dat het jacht afzonk en werd het vervolgens afgesleept naar een jachtwerf waar het op de kant werd gezet voor reparatie.
Het tweede incident was voor een zeiljacht met motorstoring wat aan lagerwal tegen de stalendamwand bij de ingang van de Compagnieshaven lag. Ter plaatse aangekomen werd er snel een sleepverbinding gemaakt om grotere schade te voorkomen en vervolgens afgemeerd op een rustige plek in de jachthaven.
Tijdens het afhandelen van dit incident kwam melding drie binnen deze vrijdagavond, een motorjacht met blackout op het Markermeer voor Broekerhaven. Na even te hebben gewacht op de voor ons gealarmeerde sluismeester kon er via het Naviduct door geschut worden naar “de zuid”. Het onverlichte vaartuig werd in het donker toch nog snel gevonden en meegenomen naar de haven van Enkhuizen.
Door de veranderde weersomstandigheden (van een hittegolf naar onweersbuien met winstoten en een stevige zuidwesten wind) kwamen zaterdagmiddag meerdere watersporters in de problemen. Van twaalf tot zes uur zijn onze vrijwilligers vrijwel onafgebroken in touw geweest.
Het begon om twaalf uur allemaal met de melding van een zeiljacht op lagerwal bij het Naviduct. Door de paniek aan boord was niet hellemaal duidelijk aan welke zijde van het Naviduct. Uiteindelijk werd het jacht tussen de keien van de dam met windmolens zuid van de sluis op het Markermeer aangetroffen. Het jacht had flinke schade opgelopen maar bleek niet lek, snel werd het vrij van de keien getrokken en naar de botenkraan in de Compagnieshaven gebracht.
In een poging om het zeiljacht te helpen had een ander jacht schade opgelopen en verzocht ook om hulp maar werd niet in de buurt aangetroffen, na telefonisch contact met de opvarenden bleek alles alweer in orde, men was doorgevaren en assistentie was niet meer nodig.
Nog bezig met het afhandelen van dat incident werd er door de regionale alarmcentrale van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord ons verzocht om de ambulancedienst te assisteren bij een medische noodgeval in de Buyshaven. Direct werden beide reddingboten vrijgemaakt en koers gezet naar de incident locatie.
Nadat ook dit te hebben afgehandeld kwam op de terugweg naar het boothuis via de marifoon een melding binnen van een zeiljacht met motorstoring drie mijl zuid van het Enkhuizen op het Markermeer. Snel werd er weer met voorhang geschut door het Naviduct en ook dit jacht werd meegenomen naar de jachthaven voor dat het aan lager wal kon raken.
Wanneer beide reddingboten na dit incident terug varen naar het boothuis ziet de bemanning van reddingboot Watersport een motorboot stil liggen in het Krabbersgat welke met grote snelheid richting de keien drijft. Men twijfelt geen moment en gaat tot actie over, vlak voor de keien word het jacht opgevangen en meegenomen naar de Haven Enkhuizen. De twee opvarenden zijn erg geschrokken maar zeer dankbaar met het snelle ingrijpen. De motor van de motorboot bleek er mee te zijn opgehouden.
Amper een half uurtje zijn onze vrijwilligers weer aan wal of opnieuw gaan de alarmontvangers af. Een zeiljacht op het Markermeer, twee mijl zuid van Enkhuizen heeft voortstuwingsproblemen door vermoedelijk waterplanten in de schroef en rond het roer. Beide reddingboten zijn ook hier weer snel ter plaatsen en nemen het zeiljacht mee naar de jachthaven waar het veilig werd afgemeerd.
Het was inmiddels alweer zes uur na het eerste alarm, sommige van onze vrijwilligers hadden nog niet eens ontbeten deze zaterdag dus verlangden de meeste wel naar een welverdiend diner en wat tijd voor het gezin.
Zondagmiddag werden onze vrijwilligers ten negende male dit weekend gealarmeerd, ditmaal via de KNRM helpt app voor een zeiljacht met een kapotte keerkoppeling bij het Naviduct. Ook dit zeiljacht werd veilig met haar bemanning afgemeerd in de jachthaven
Inmiddels zijn de vrijwilligers van KNRM reddingstation Enkhuizen dit jaar alweer een kleine 60 keer uitgevaren.

Geef een reactie