Instagram moet personalia van maker pestaccount afgeven

HOORN – Instagram moet de ouders van een vijftienjarig meisje in Hoorn de persoonlijke gegevens verstrekken van degene die een voor het kind beledigend account op internet heeft geplaatst. Het gaat om vorig jaar in september geplaatste pornografische en seksueel getinte foto’s en video’s. Door vermelding van de niet flatteuze bijnaam van het kind werd gesuggereerd dat het om afbeeldingen van het meisje ging.De site was inmiddels op verzoek van de familie door Instagram verwijderd.
Het Amerikaanse bedrijf weigerde echter vanwege de privacy de persoonsgegevens van de maker van het account te melden. Dat kon alleen na een gerechtelijke afweging van belangen in de vorm van een vonnis.
Daardoor kon de politie niet optreden tegen het groepje pestende jongeren dat vermoedelijk met het account te maken heeft.
De kortgedingrechter oordeelt dat de belangen van het kind in dit geval zwaarder dienen te wegen dan die van de accounthouder in verband met diens privacy. Anders zou het kind ‘vogelvrij’ zijn voor dit soort anonieme acties.
Instagram had al laten weten mee te werken als de rechter tot bekendmaking van de gegevens zou beslissen. Desondanks kan volgens het vonnis de dwangsom van vijfhonderd euro per dag als nuttige prikkel dienen.
Bron: NHD.nl

Reacties