In 2019 drie nieuwe stemlocaties voor verkiezingen

Vanaf 2019 zijn er drie nieuwe locaties waar inwoners kunnen stemmen. Dit zijn De Dorpskerk in Blokker, MFA De Kreek in de wijk Bangert en Oosterpolder en als proef in 2019 het museumstoomtramgebouw bij het station. Vanaf 2019 vervallen de stemlocaties Het Gouden Hoofd in Blokker en basisschool Socrates in Bangert en Oosterpolder.
 
Afgelopen twee verkiezingen bleek het Gouden Hoofd minder geschikt als stemlocatie. Vanwege de smalle stoep moesten de wachtende kiezers deels op de weg staan. Voor de kiezers in dit deel van Blokker is een geschiktere locatie gevonden in de Dorpskerk in Blokker. De tweede locatie die afvalt is Socrates, omdat deze vanaf 2019 niet meer beschikbaar is als stemlocatie. Voor kiezers in de wijk Bangert en Oosterpolder is het stembureau voortaan in MFA De Kreek.
 
Stemmen op het station
Om het forenzen gemakkelijker te maken om te stemmen, zal de gemeente in 2019 als proef een extra stembureau inrichten bij het station. Er is een geschikte locatie gevonden die voldoet aan de eisen voor een stembureau: het stationsgebouw van de museumstoomtram op het Transferium. Na de verkiezingen van 2019 beoordeelt het college of dit extra stembureau in een behoefte voorziet en zal blijven worden ingezet.
 
Toegankelijk voor mindervaliden
Tot 2019 moest ten minste 25 procent van de stemlocaties volledig toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Vanaf 2019 moeten alle stemlocaties volledig toegankelijk zijn voor mindervaliden. Er kan een uitzondering worden gemaakt voor locaties die niet 100 procent toegankelijk zijn, maar wel belangrijk zijn om te behouden. Hoorn heeft in 2019 26 stemlocaties. Vijfentwintig locaties zijn op de dag van de verkiezingen 100 procent toegankelijk. De enige locatie die niet volledig voldoet is Praethuys ’t Slot, vanwege de smalle toegang. Het vergt een te grote investering om het gebouw hierop aan te passen. Omdat deze locatie op verzoek van bewoners is toegevoegd en in een behoefte voorziet, heeft het college besloten deze locatie te blijven gebruiken als stemlocatie.
 
Drie verkiezingen
In 2019 zijn er drie verkiezingen. Op woensdag 20 maart vinden de Provinciale Statenverkiezing en de waterschapsverkiezing plaats, en op donderdag 23 mei de Europese Parlementsverkiezing. Meer informatie vindt u op www.hoornkiest.nl
 
In maart en/of mei 2019 in het buitenland?
Bent u in het buitenland tijdens de verkiezingen? Dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen om te stemmen. Deze persoon mag dan namens u uw stem uitbrengen. Op www.hoornkiest.nl leest u hoe u dat kunt regelen.
 

Geef een reactie