Illegale netten in haven Enkhuizen verwijdert

Enkhuizen – Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 28 maart 2019 in de Compagnieshaven in Enkhuizen 50 meter staand net in beslag genomen. In het net zaten ongeveer 50 grote blankvoorns, 1 snoek, 1 brasem en 1 dode aalscholver. De aalscholver is in het net verstrikt geraakt omdat de stroper geen afschriklint voor vogels bij het net had geplaatst.

Het vissen met netten of hengels is verboden in de havens langs het IJsselmeer omdat dit grote schade aan de visstand oplevert. In de winterperiode trekken veel schubvissen zoals voorn en baars de havens in om daar te overwinteren. Na de winter verlaten de vissen hun schuilplaats om zich in het nabijgelegen riet voort te planten.

Inspecteurs van de NVWA hebben alle nog levende vis terug gezet in het water en de dode vis in beslag genomen. De dode vis wordt samen met de dode aalscholver en de netten vernietigd. De NVWA doet nog nader onderzoek naar de stroper. In november 2018 heeft de NVWA ook al 2 netten van 50 meter aangetroffen in de Compagnieshaven van Enkhuizen. Daarom zullen de NVWA en andere toezichthouders deze en andere havens extra in de gaten houden.

Reacties

%d bloggers liken dit: