ID inleveren en naar bureau Halt: Koggenland pakt jongeren met vals ID harder aan

Portiers komen het steeds vaker tegen: jongeren die met een vals ID een horecagelegenheid binnen proberen te komen en/of alcohol proberen te kopen. In Koggenland maken politie, gemeente en horeca zich er zorgen over. Reden voor actie. Niet om direct te beboeten, maar vooral om op de risico’s te wijzen. Drie minderjarige bezoekers toonden afgelopen zaterdag een valse of niet eigen identiteitskaart aan portiers bij Zaal Dolleburg in De Goorn.
ID (uit)lenen is strafbaar

Sinds de leeftijd voor de verkoop van alcohol van 16 naar 18 jaar is gegaan, zijn er signalen dat identiteitsfraude, onder andere in het uitgaansleven, toeneemt. Gemeente Koggenland vindt toenemende identiteitsfraude zorgelijk en onderneemt samen met horeca en politie actie om jongeren en ouders te wijzen op de gevolgen. Een ID (uit)lenen of vervalsen mag dan onschuldig lijken en van alle tijden zijn, er wordt wél geknoeid met staatsdocumenten. Het is en blijft fraude en het is echt een misdrijf.  benadrukt burgemeester Posthumus.Wijkagent Jan van Leijen vult aan: Je riskeert een Halt-straf, bij herhaling krijg je een strafblad en je kunt je ID een tijdkwijt raken. Ook als jij je ID uitleent, ben je strafbaar.

 

De risico’s

Bij jongeren en hun ouders is vaak niet bekend dat het (uit)lenen van een ID een strafbaar feit is. Maar wie wordt gepakt heeft wel degelijk een strafbaar feit op zijn naam staan. Dit kan vervelende gevolgen hebben: bijvoorbeeld de komende twee jaar geen paspoort kunnen krijgen, waardoor verre reizen en buitenlandse stages niet mogelijk zijn. Het levert ook problemen op bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze zijn nodig voor een stage of een baan. De boete van 380 euro is ook niet mals.

 

Ouders en jongeren in gesprek

De ouders/verzorgers van de jongeren wiens ID afgelopen zaterdag ten onrechte zijn gebruikt én de jongeren zelf, ontvangen een persoonlijke waarschuwingsbrief. De jongeren die afgelopen zaterdagavond een niet eigen ID of vals hebben getoond, worden doorgestuurd naar bureau Halt.

Gemeente Koggenland raadt ouders/verzorgers dringend aanhet gesprek met hun kinderen aan te gaan over identiteitsfraude en de gevolgen hiervan met hen te bespreken.Meer informatie is te vinden op https://www.vraaghetdepolitie.nl/privacy/identiteitsbewijs .

 

Geef een reactie