Hygiënedoekjes zorgen voor verstopping in het riool


Regio – Hygiënedoekjes in alle soorten en maten zijn populair. Volgens de verpakking mag het merendeel na gebruik door de wc worden weggespoeld. “Nee!”, zeggen de Westfriese gemeenten en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, “die doekjes moeten bij het restafval.”

Van meubeldoekjes tot brillendoekjes
In een huishouden circuleren veel soorten vochtige doekjes. Natuurlijk zijn er de vochtige doekjes om babybilletjes schoon te maken en allerhande andere hygiënedoekjes. Maar er bestaan ook meubeldoekjes, computerdoekjes en brillendoekjes. We blijken ze na gebruik massaal door het toilet te spoelen. Net als maandverband, wegwerpslipjes en vaatdoekjes.

Afbreekbare doekjes zijn niet afbreekbaar
Op de verpakking staat dat de doekjes afbreekbaar zijn, maar dat is een proces van jaren. In de tussentijd raakt het toilet thuis verstopt en ook de riolen raken verstopt. Maar eenmaal in het riool slaan de gemalen dicht door al dat onafbreekbaar textiel en verderop in de eerste zeef van de waterzuiveringsinstallatie treden verstoppingen op. Dus aan alle burgers de oproep: spoel alleen droog toiletpapier, plas en poep door de wc.

Meer weten?
Kijk op www.nietinhetriool.nl

Bron: Gemeente Enkhuizen

Reacties

%d bloggers liken dit: