Hoornse kermis met Goldmine Tower, Topspin Air Race Bungee en nog veel meer!

Hoorn – In de binnenstad van Hoorn is het van zaterdag 11 tot en met maandag 20 augustus tien dagen lang kermis. Met 72 attracties is het een van grootste kermissen van Nederland. Hoogtepunten zijn deze editie de Topspin, Goldmine Tower, Teacups en Air Race Bungee. Wethouder Ben Tap opent zaterdag 11 augustus de 573e editie van de Hoornse kermis op het plein van Schouwburg Het Park. Samantha Steenwijk en dancegroep Minh-Zone verzorgen een spectaculair optreden.
Qua omvang en kwaliteit staat de kermis van Hoorn in de top 5 van kermissen in Nederland. De combinatie van winkels, terrassen, de monumentale omgeving, het gevarieerde aanbod en de toegankelijkheid maken de Hoornse kermis tot een landelijke publiekstrekker.
Programma
Zaterdag 11 augustus: opening
Vanaf 13.00 uur starten we op het plein voor Schouwburg Het Park met muziek, om 13.30 uur gevolgd door een spetterend optreden van Samantha Steenwijk en Minh-Zone. Om 14.00 uur is de officiële opening van de kermis door wethouder Ben Tap.
Zondag 12 augustus: kermismis
De kermismis met aalmoezenier Bernard van Welzenes is om 11.00 uur. Zoals gebruikelijk bij de autoscooter aan de Gedempte Turfhaven. Na de mis is er een samenzijn in de poffertjeskraam op het Dal.
Maandag 13 augustus: ouderenmiddag en roze maandag
Op ouderenmiddag kunnen bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen met hun vrijwilligers een rondje over de kermis maken. De Hoornse zanger E.J. Fillee treedt op bij de poffertjeskraam op het Dal. Aanvang 13.30 uur. ’s Avonds vindt op de Dubbele Buurt ‘Roze maandag’ plaats.
Dinsdag 14 augustus: prikkelarme kermis
Knipperende lampjes, harde muziek en snelle bewegingen zijn allemaal prikkels en obstakels die het voor sommige mensen onmogelijk maken om naar de kermis te gaan. Daarom wordt op dinsdag 14 augustus tussen 13.00 en 15.00 uur voor de vierde keer een ‘prikkelarme kermis’ georganiseerd. Zo kunnen mensen met autisme, epilepsie, ADHD, een lichtverstandelijke beperking of hoog gevoeligheid ook van de Kermis genieten. Kermisexploitanten zorgen ervoor dat de lampjes niet knipperen, de attracties niet op volle snelheid draaien en de volumes minder hard zijn.
Woensdag 15 augustus: familiedag en vrouwenavond
Familiedag met vanaf 12.00 uur: gratis schminken door Stichting Netwerk op meerdere locaties
15.00 uur: de karakters van Frozen veroveren de binnenstad samen met de vrolijke scooterclown Desalles.
Voor de kinderattracties bedraagt de entree tussen 12.00 en 19.00 uur 1 euro en voor het meeste grootvermaak 2 euro. ’s Avonds is het speciaal voor de vrouwen: vrouwenavond!
Vrijdag 17 augustus: vuurwerkavond
22.00 uur: traditioneel en spectaculair vuurwerk op muziek vanaf het Hoornsche Hop.
Zondag 19 augustus
Gezellig kermis vieren met vanaf 15.00 uur de vrolijke scooterclown Desalles.
Maandag 20 augustus: lappendag
Op deze dag staan op het Grote Noord, het Kleine Noord, de Noorderveemarkt, een deel van de Veemarkt 250 kramen en vele standwerkers. Om 06.00 uur start het koopjesjagen in de winkels en bij de kramen. Om 15.00 uur sluit de Lappendag markt. Vanaf 08.00 uur openen de kroegen. Van 16.00 uur tot 20.00 uur wordt er geen alcohol geschonken. Op Lappendag is het stadhuis gesloten.
Praktische informatie
Website en kermiskrant
De website www.kermis-hoorn.nl bevat informatie over onder meer de attracties, het programma, kortingsbonnen en de verkeersmaatregelen. De speciale Kermiskrant valt op zondag 5 augustus in Westfriesland in de bus, als bijlage bij het huis-aan-huisblad Zondag. De krant bevat aanbiedingen van alle kermisexploitanten.
Opbouw
De opbouw van de grote attracties op de Vale Hen gaat op dinsdag 7 augustus van start. De opbouw van de andere attracties start op woensdag 8 augustus vanaf 18.00 uur.
Kermisteam
Tijdens de kermis is het kermisteam telefonisch bereikbaar op het nummer 06 20000255. De teamleden zijn herkenbaar aan hun oranje T-shirt.
Openingstijden
De kermis gaat iedere dag om 14.00 uur open. Dinsdag 14 augustus start de speciale prikkelarme kermis om 13.00 uur. Woensdag 15 en zaterdag 18 augustus begint de kermis om 12.00 uur. De kermis stopt om 00.00 uur. Op vrijdag 17 augustus en beide zaterdagen draait de kermis een uur langer, tot 01.00 uur.
Fietsenstallingen
Er zijn gratis beheerde fietsenstallingen op de kop van de Veemarkt en aan het eind van de Gedempte Turfhaven. Op de Veemarkt zijn de beheerders aanwezig op alle kermisdagen tot 18.00 uur, alleen op vrijdag tot 02.00 uur. Op de Gedempte Turfhaven: op de kermisdagen van opening kermis tot 01.00 uur (alleen op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus tot 02.00 uur) en op Lappendag van 7.00 tot 18.00 uur.
EHBO
Vrijwilligers van het Rode Kruis bemannen de EHBO-post op het Dal. De post is geopend wanneer de kermis open is.
Pendelbus
Een gratis pendelbus maakt het aantrekkelijk om op vrijdagavond (vuurwerk) en maandag (Lappendag) op het terrein van Hof van Hoorn (Van Aalstweg) te parkeren. Vanaf de Provincialeweg worden automobilisten op dit terrein geattendeerd.
De pendelbus rijdt op vrijdag 17 augustus van 19.00 tot 01.00 uur en op maandag 20 augustus (Lappendag) van 7.00 tot 16.00 uur tussen Hof van Hoorn en het Stationsplein.
Toiletten
Op de Dubbele Buurt, de Gedempte Turfhaven, het Dal, het Kerkplein en de Roode Steen staan toiletwagens.
Zaterdagmarkten
Tijdens de kermis verhuizen de reguliere zaterdagmarkten van 11 en 18 augustus naar het Grote Noord.
Drank op Lappendag
De cafés in de binnenstad zijn op Lappendag tussen 16.00 en 20.00 uur gesloten. Ook is het verboden voor alle horecabedrijven in Hoorn om hun bedrijf, of delen daarvan, tijdens deze uren te openen voor feesten met een niet besloten karakter. De burgemeester heeft de slijterijen, afhaalrestaurants en supermarkten in de binnenstad ver¬boden na 16.00 uur (zwak-) alcoholhoudende drank te verkopen. Ook geeft de burgemeester deze winkels in overweging om van 16.00 tot 20.00 uur te sluiten.
Verkeersmaatregelen
Er worden van 6 tot en met 22 augustus diverse verkeersmaatregelen genomen om het verkeer zo goed mogelijk te geleiden:
• Het parkeerterrein Pelmolenpad wordt vanaf maandagochtend 6 augustus afgesloten om ruimte te maken voor de woonwagens van de kermisexploitanten.
• Op het parkeerterrein Noorderveemarkt kan, met uitzondering van zondag 19 en maandag 20 augustus, (betaald) geparkeerd worden.
• Het parkeerterrein Vale Hen is van 7 tot en met 21 augustus afgesloten.
• Het parkeerterrein Nieuwe Wal blijft beschikbaar voor (gratis) parkeren.
• De volgende straten zijn van 8 tot en met 21 augustus geheel of gedeeltelijk afgesloten: Dal, Gedempte Turfhaven, Gouw, Kerkplein, Kerkstraat, Nieuwland-Oost, Nieuwstraat, gedeelte Breed, Spoorstraat.
• De Roode Steen is tijdens de openingsuren van de kermis afgesloten voor het verkeer.
• Breed en Achterom zijn van 6 tot en met 21 augustus afgesloten voor grote voertuigen.
• De rijstrook van de Hoge Vest, aan de zijde van het parkeerterrein Vale Hen wordt zo nodig op 7, 8, 9, 10 augustus gedeeltelijk afgesloten voor het lossen van de pakwagens. Het verkeer wordt in dat geval geregeld door verkeersregelaars.
• Vanaf zaterdag 11 tot en met maandag 20 augustus is er een extra parkeermogelijkheid op de Westerdijk tussen de Lambert Meliszweg en de Hulk. Verkeer op de Westerdijk is dan uitsluitend mogelijk vanaf de Hoge Vest in de richting van De Hulk/Venneweg. Er komen afzettingen ter hoogte van de Westersingel en de Hulk. Omleidingen staan aangegeven. Ook kunt u in deze periode gratis parkeren op de Prismalocatie aan de Melkweg.
• Op zondag 19 augustus is het Doelenplein de hele dag niet beschikbaar als parkeerterrein in verband met de barbecue van Showband Hoorn.
Extra verkeersmaatregelen tijdens de vuurwerkavond
Op de vuurwerkavond (vrijdag 17 augustus) zijn de Hoge Vest, de Westerdijk (ter hoogte van de Hulk en in de binnenstad), de Wijdesteeg en het Achterom van 20.00 tot circa 23.00 uur afgesloten voor het verkeer.
Extra verkeersmaatregelen op Lappendag
Op Lappendag (maandag 20 augustus):
• zijn de Veemarkt westzijde, de Noorderveemarkt (inclusief het parkeerterrein), de Wijdesteeg en de Achterstraat  afgesloten voor het verkeer.
• is de Westerdijk ter hoogte van het Breed tussen 12.00 en 14.30 uur afgesloten voor voertuigen, uitgezonderd aanwonenden en bestemmingsverkeer.
Binnenstadsbewoners kunnen op vertoon van hun parkeervergunning de afgesloten gebieden inrijden. Ook eigenaren van boten krijgen toegang. De enige uitzondering is de Westerdijk: de Westerdijk richting haven is vanaf het Breed tussen 14.30 en 18.00 uur voor alle verkeer afgesloten.
Foutparkeerders
Tijdens de kermis is het verboden om te parkeren op het kermisterrein. Tijdens de Lappendag is het verboden om op het marktterrein te parkeren. Parkeerders die hun auto op een plek neerzetten waar dat (tijdelijk)verboden is, lopen het risico dat hun auto wordt weggesleept. De kosten hiervoor zijn aanzienlijk en komen voor rekening van de overtreder.

Geef een reactie