Hoorn hield De Stilste Tocht ooit, maar velen keken en herdachten thuis mee

Het is al meer dan 20 jaar een traditie: de Stille Tocht in Hoorn op 4 mei. Honderden stadsbewoners beleven samen de dodenherdenking door de route te lopen die vijf mannen begin 1945 moesten afleggenwaarna ze bij de Grote Kerk door de Duitsers geëxecuteerd werden. Maar deze 4 mei werd het vanwege coronamaatregelen de stilste tocht ooit in Hoorn. Toch werden er kransen gelegd en hield de burgemeester een toespraak. Iedereen kon echter mee herdenken via het liveverslag dat via Facebook en de website www.vrijheidinhoorn.nl te zien was, en nog steeds terug te zien valt.

Terwijl een drone opnames maakte van de kerktoren en de lege stad, stelde burgemeester Jan Nieuwenburg dat het wrang is dat we juist in het jaar dat wij 75 jaar vrijheid vieren, niet samen de Stille Tocht kunnen lopen.Ook refereerde hij in zijn toespraak aan de verstopte moed van mensen die niet altijd op het oog zichtbaar was – en is. Alleen zijn vrouw Elsbeth en Eddy Boom, voorzitter van Comité 40-45 Hoorn, met zijn echtgenote Nettie waren aanwezig op het opengebroken Kerkplein dat volledig vernieuwd gaat worden. Thuis keken echter vele mensen mee zodat er op deze bijzondere manier in Hoorn toch samen herdacht kon worden. 

De Taptoe vastgelegd met drones

De livereportage door Comité 40-45 Hoorn en projectgroep 75 jaar Vrijheid in Hoorn kwam tot stand in samenwerking met The Flying Dutchmen. Met camera’s vanaf de grond, in de toren en vanuit de lucht legden zij de kranslegging, de taptoe van de trompettist Rien de Vroome en het bewogen spel van beiaardier Boudewijn Zwart vast. Zelfs de klokkenluiders waren tezien vanuit de toren; de herdenking kwam hiermee letterlijk heel dichtbij voor de kijkers. De twee minuten stilte en het Wilhelmus dat op het carillon werd gespeeld, kwamen op indrukwekkende wijze via het Kerkplein de huiskamers in. 

De verhalen uit de oorlog

De bekende beiaardier Boudewijn Zwart speelde na de speech van de burgemeester ook ’We’ll meet again’ en ’Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ op het carillon. Tijdens zijn spel werd het verhaal over de roof van de Hoornse kerkklokken uit de doeken gedaan. En de reportage begon met het verhaal dat de aanleiding was van de Stille Tocht: de aanleiding voor en executie van de vijf mannen. Na de reportage kon men de documentaire ’De oorlog van mijn vader’ van de uit Hoorn afkomstige Joost Schrickx bekijken. Zijn vader was getuige van de executie op het kerkplein. Schrickx laat in zijn film Horinezen aan het woord die ook als kind getuige waren van de terechtstelling (nog tot en met 6 mei te zien via www.vrijheidinhoorn.nl/live).

De uitzending van de Stilste Tocht ooit in Hoorn is in zijn geheel terug te zien op de Facebookpagina van 75 jaar Vrijheid in Hoorn en via www.vrijheidinhoorn.nl.

Foto: Benno Ellerbroek

Geef een reactie