‘HIER MET JE PEUK’

GEMEENTE KOGGENLAND EN OPMEER GAAN DE STRIJD AAN TEGEN PEUKEN

Met de campagne ‘Hier met je Peuk’ gaan de gemeente Koggenland en Opmeer de strijd aan tegen peuken. Meteen regionale campagne met onder meer een website, informatiefilms, stories en een campagne op social mediawordt gewerkt aan bewustwording en gedragsverandering onder rokers. Naast Koggenland en Opmeer sluiten ook de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard zich bij de campagne aan. 

Peuken: het meest gevonden zwerfafval

De resultaten van de recent gehouden World Cleanup tonen het wederom aan: peuken zijn het meest gevonden zwerfafval. 75% van de peuken belandt op de grond buiten. Helaas denken nog veel mensen dat een peuk gewoon verteert. Niets is echter minder waar: peuken bevatten veel giftige stoffen en metalen zoals nicotine, lood, cadmium, koper en chroom die schadelijk zijn voor de natuur. 90% van de peuken heeft een filter dat celluloseacetaat bevat: microplastics die nooit verteren. Eén peuk vergiftigt maar liefst 8 liter grondwater en blijft zo’n 12 jaar in de natuur. Tijd dus om in actie te komen en aan gedragsverandering te werken met de campagne ‘Hier met je Peuk’.

Hier met je Peuk: gedragsverandering door bewustwording en activatie

De campagne loopt in oktober, een maand waarin er veel aandacht is voor de effecten van roken. Bewustwording wordt gecreëerd door middel van een informatiefilm en de website www.hiermetjepeuk.nl. Via social media worden de film en website fors gepromoot onder de doelgroep. Sinds het rookverbod worden peuken extra vaak gevonden bij de entrees van winkels, horeca en bedrijven. De komende tijd zullen er daarom ook diverse doelgroepcampagnes worden gevoerd. Zo haakt Winkelcentrum de Vijverhof in Avenhorn in met de plaatsing van zogenaamde peukenbakken: opvallend gele bakken met een confronterende stelling om te stimuleren dat de peuk in een van de compartimenten wordt gegooid in plaats van op de grond. De campagne is ontwikkeld in samenwerking met Schoner Noord-Holland die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval.

Geef een reactie