Groei in reddingen en donateurs bij Redding Maatschappij

In 2016 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) landelijk 2.349 keer uitgevaren en werden 3.974 mensen gered of geholpen. De vrijwilligers werden in 2016 gesteund door een recordaantal donateurs. Er werden 9.500 nieuwe “Redders aan de wal” ingeschreven in het afgelopen jaar. De KNRM is ongesubsidieerd en volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen. Een jaar wat met 113 acties uiteindelijk het drukste jaar uit de ruim 70 jarige geschiedenis van KNRM reddingstation Enkhuizen is geworden.

 

Het aantal reddingen en hulpverleningen door de KNRM is landelijk licht gestegen. Op het water waren de redders vooral actief voor zeil- en motorjachten in problemen, door navigatiefouten en motorproblemen. Opvallend gestegen is de hulp op het strand, waar voertuigen van de KNRM de ambulancediensten helpen om slachtoffer en hulpverleners te vervoeren.

De drukste reddingstations waren Ameland, Scheveningen, Dordrecht, Enkhuizen en Hindeloopen.

 

Drukste jaar ooit in Enkhuizen

Maarliefst 113 keer moesten de KNRM vrijwilligers van reddingstation Enkhuizen uitvaren het afgelopen jaar om in problemen geraakte watersporters en beroepsvaarders te helpen op het IJsselmeer en het Markermeer. Ook dit jaar betroffen motorproblemen de nummer een oorzaak voor een alarmering van het reddingstation. Gevolgd door aan de grond geraakte jachten en op nummer drie de medische assistenties in het havengebied.

 

In het oog springende acties waren het zinken van een binnenvaartschip ter hoogte van Stavoren waarbij de drie opvarenden behouden aan wal konden worden gebracht. Ook de actie voor een dief van een motorjacht welke alarm sloeg omdat hij motorproblemen had was opmerkelijk, als ook de actie voor de onervaren schipper van en zeiljacht welke onderweg van Enkhuizen naar Hoorn aan de grond raakte in de richting van Urk ?!

 

Verder is weer meerder keren ons nut bewezen bij het assisteren van de ambulancedienst in het havengebied van Enkhuizen, Ook een aantal medische incidenten op het IJsselmeer werd in goede samenwerking uitgevoerd.

 

Naast alle acties verleenden onze vrijwilligers ook assistentie bij diverse evenementen zoals de zwemmarathon, zeilevenementen, de aankomst van VOC replica De Halve Maen en de intocht van Sint Nicolaas. En uiteraard werden er vele uren gestoken in oefenen, opleidingen en onderhoud.

In totaal werd door de 25 vrijwilligers van KNRM reddingstation Enkhuizen het niet geringe aantal van 3853 uren in het vrijwilligerswerk gestoken.

 

Meer donateurs dan ooit

Waar ook groei in zit, is het aantal donateurs dat de KNRM steunt. 93.813 ‘Redders aan de wal’ – een recordaantal donateurs – zijn een onmisbare schakel in het voorbestaan van de organisatie, die geen subsidie ontvangt voor het reddingswerk. Deze zelfstandige positie van de KNRM is een belangrijk factor in het succes. Uit onderzoek in 2016 is ook gebleken dat de KNRM tot de meest gewaardeerde en vertrouwde goede doelen behoort. De KNRM is geliefd bij de toegewijde vrijwilligers en de donateurs, die de Redding Maatschappij vaak al generaties lang trouw steunen. Niet alleen voor de reddingbootbemanningen is de KNRM een deel van hun leven, maar ook bij donateurs betekent het donateurschap meer dan alleen een financiële ondersteuning!

 

Griekse redders opgeleid

De KNRM was dit jaar ook buiten de landsgrenzen actief. Met een internationale hulpactie zorgde de KNRM ervoor dat in een paar maanden tijd een compleet reddingstation op het Griekse eiland Chios kon worden ingericht voor het Hellenic Rescue Team, dat met vrijwilligers hulp verleent aan vluchtelingen in nood op zee. De actie werd mogelijk gemaakt door een aparte inzamelingsacties. Het reddingstation werd gebouwd op de fundamenten van de KNRM: door vrijwilligers, dankzij donateurs en geheel belangeloos.

 

Een druk jaar, samengevat in een kleine acht minuten durend videoverslag : https://youtu.be/3jnFx6izeBU

                                                                     

Reacties