Gewonde door klap van giek na vastlopen zeiljacht

Enkhuizen – Zondagmiddag werd de bemanning van KNRM reddingstation Enkhuizen gealarmeerd voor een gewonde aan boord van een zeiljacht nadat deze was vastgelopen op het Enkhuizerzand. 

Het gehuurde zeiljacht was onderweg van Enkhuizen naar Urk als het door een navigatiefout vastloopt op de ondiepte “de Staart”van het Enkhuizerzand, twee mijl oost van Enkhuizen.


 

Door de onverwacht ontstane situatie en de daarop volgende hectiek aan boord van het zeiljacht kreeg een van de zes opvarenden de giek tegen zijn hoofd en raakte gewond. Direct sloeg men via de marifoon alarm bij het Kustwachtcentrum.

 

De beide Enkhuizer reddingboten zijn snel ter plaatse en een van de opstappers verleend eerste hulp aan het slachtoffer. De verwondingen bleken mee te vallen en besloten werd om de patiënt met reddingboot Corrie Dijkstra van Elk naar het KNRM boothuis te brengen in afwachting van de ambulancedienst.

 

Daar is de patiënt onderzocht en op advies van het ambulance personeel met eigen vervoer (bestuurd door een mede opvarende) naar de huisartsenpost gegaan voor een paar hechtingen.

 

Ondertussen had reddingboot Watersport het zeiljacht los getrokken van de ondiepten en het richting de jachthaven begeleid. Aan het zeiljacht was geen schade ontstaan door het vastlopen op de harde zandgrond.

Bron: KNRM foto’s: Fabian/KNRM

Reacties