Gemeente feliciteert Clusius met onderscheiding duurzaamheid

Grootebroek -Wethouders Groot en Nootebos van de gemeente Stede Broec brachten woensdagochtend een bezoek aan het Clusius College in Grootebroek. Aanleiding was de Groene Vlag van Eco-Schools die de vmbo-school in januari behaalde. Met deze onderscheiding mag de school zich (voor de tweede maal) rekenen tot de 63 duurzaamste scholen van Nederland en de enige in de gemeente Stede Broec.

Trots neemt Tygo het cadeau van de gemeente in ontvangst: een hand-gesmeed verplantschopje van Sneeboer & Zn. Al vier jaar is Tygo actief in de Greenies, het team van 16 leerlingen uit alle leerjaren dat zich inzet voor duurzaamheid op de school. Een delegatie van dit team en de begeleidend docenten Marieke Brehm en Jacob Jeltes spreken met de wethouders over hoe duurzaamheid een vaste plek heeft binnen het onderwijs op het Clusius College en hoe de gemeente daar (nog beter) bij betrokken kan en wil worden. 

Blijven ontwikkelen

De school is al sinds 2007 actief bezig met het integreren van duurzaamheid in het lesprogramma. Zo doen ze dit jaar voor de 13e keer mee aan de landelijke opschoonactie Nederland Schoon. Naast dat ze zelf de woonwijk in gaan om zwerfaval op te ruimen, hebben ze het basisonderwijs en voortgezet onderwijs geactiveerd om ook mee te doen. Clusius is hierin de aanjager en organisator, met de nodige steun vanuit de gemeente, die o.a. afvalzakken, prikkers en de afvoer van het afval regelt. 

Om de Groene Vlag te mogen prolongeren moet een school aantonen dat zij zichzelf blijft ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Zo worden inmiddels de energie- en waterstanden gemonitord door de Greenies, zijn er zonnepanelen op het dak van de school geplaatst en zijn in de school vrijwel overal waterbesparende kranen te vinden. Het totale duurzame activiteitenplan staat voor dit schooljaar op 20 activiteiten. Een groeiend lijstje waarbij een goede samenwerking met de gemeente een grote rol kan spelen. Over twee jaar hoopt de school ook de derde Groene Vlag in ontvangst te mogen nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.