Gemeente Enkhuizen laat rioolput op innovatieve manier renoveren

ENKHUIZEN – In de Goudenregenstraat wordt een rioolput gerenoveerd met behulp van 3D printing. Een bijzondere techniek waarmee de put uiteindelijk wordt voorzien van een laag polyester.
Waarom een nieuwe techniek?
Er is gekozen voor deze nieuwe techniek omdat hierdoor de put chemisch resistent gemaakt wordt. Hiermee kan de put weer circa 50 jaar mee. Ook is de uitvoeringsduur beperkter omdat veel voorbereidend werk achter de schermen plaats vindt wat voor minder overlast zorgt dan bij de huidige methodes.
3D
Het bedrijf Smit Composite heeft de opdracht gekregen om één put te voorzien van composiet (een laag polyester). Hoe gaat dit in z’n werk? De beschadigde put wordt in gescand, met de scan is de put 3D in beeld gebracht en vervolgens wordt er een tweede huid op maat gemaakt die precies in de put past.
Wethouder Erik Struijlaart nam een kijkje: “Een goed werkend riool wordt door klimaatverandering steeds belangrijker. Geweldig dat moderne technieken worden toegepast. Minder overlast en lagere kosten. Ik ben trots dat wij in Enkhuizen ook met innovaties op dit gebied voorop lopen.”

Geef een reactie