Enckhuijsen even terug in de tijd

Enkhuizen – Op de Zuiderhavendijk in Enkhuizen, gingen ze even terug in de tijd.

Ze gingen terug in het jaar 1572, toen Enkhuizen werd bevrijd van de Spanjaarden.

In kledingdracht van 1572, werden er scènes na gespeeld wat er aan de hand was, toen Enkhuizen werd bezet door de Spanjaarden.

Een kleine voorbeeld van de rollen:

Vluchten over ijs
Kinderen durften niet over het ijs. Dus die werden op gevangen door wild vreemde mensen. De ouders van de kinderen gingen over het ijs met mist, als de mist weg was gewaaid merkte de Spanjaarden dat de mensen weg waren.

De mandenmaker was onder gedoken op zolder, toen de dijk brak ging hij met anderen mensen met wilgentenen de dijk maken. Hij was een held zei de burgemeester en dat hebben julie goed gedaan.

De bakker Dirk jansz moest heel veel brood maken voor de Spanjaarden en snel, dat kon hij niet aan en er kwam een Spanjaard,  die was boos. Hij wilde de bakker slaan maar zijn collega sprong voor hem en hij kreeg de klap.

De pastoor werd gevangen in Hoorn, omdat hij kritiek had op de Paus. De  Enkhuizenaren werden boos en die gingen in opstand. En hebben de pastoor bevrijd.

De vissers die mochten niet uitvaren, omdat de Spaanse vloot ze er niet door lieten. Ze moesten wachten  tot dat Spanjaarden weer weg waren.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Reacties