Eisen tot schadevergoeding na cafébrand Andijk afgewezen

ALKMAAR – Kantonrechter J. Vroom heeft de schadeclaim van de voormalige bewoonster van café De Bierkaai in Andijk van de hand gewezen.

Advocaat E. Doornbos had namens de vrouw een vergoeding geëist, omdat bij de cafébrand in juni 2014 ook haar deel van de inboedel verloren was gegaan. Daarvoor stelde zij grondeigenaar en verhuurder Cees Huisman verantwoordelijk.

De laatste betrok op zijn beurt pachter Jan Sijm bij de zaak van de vriendin, omdat Huisman hem verantwoordelijk acht voor de schade. Sijm had zijn vriendin ervan moeten weerhouden te gaan procederen. Bij een eerdere schadeclaim van bijna 43,5 mille had Sijm immers al aan het kortste eind getrokken.

Partijen onderschrijven de conclusie dat de brand is ontstaan bij een koeler onder de bar. De rechter heeft daaromtrent vastgesteld dat de verhuurder niet aansprakelijk gesteld kan worden voor eventuele mankementen van de in opdracht van pachter Sijm geplaatste installatie. Tegen dat vonnis kan Sijm overigens nog in hoger beroep gaan. Wel zou hem dat bij verlies op hoge kosten komen te staan.

Zowel de eiseres als de raadsman kwam zes weken geleden niet opdagen bij de rechtszaak. Ook Sijm was niet verschenen. Ze hadden geprobeerd de zaak in te trekken. Dat was al een paar keer eerder met aangespannen rechtszaken gebeurd. Daardoor was Huisman op kosten gejaagd. Zijn advocaat C. Burger verweet de wederpartij misbruik van recht. Daarover merkt rechter Vroom op, dat Sijm inderdaad bij zijn informatieplicht ten opzichte van zijn vriendin tekort is geschoten.

Bron: Nhd.nl

Reacties