Eendagsfestival als ode aan de helde van toen

ANDIJK – Een watermarkt bij vuurtoren De Ven, een foodmarket bij het Poldermuseum. Foto’s van vroeger op de plek van nu. Theater op stelten. Op zaterdag 25 juni is er van alles te beleven langs de dijk in Andijk.
Het festival is het tweede evenement rond de stormnacht van 13 januari 1916. In januari was er al een theatrale herdenking van de bijna-ramp bij het Poldermuseum, maar januari is niet de meest geschikte maand om uit te pakken met leuke activiteiten. ,,Dat doen we dus nu’’, zegt Rina Grent van buurtvereniging DeBuurtOp, die het festival organiseert.
Puzzelroute
Tussen 10 en 17 uur zijn er activiteiten langs de dijk tussen de Koopmanspolder en vuurtoren De Ven. Er is een fiets-puzzelroute uitgezet, die in beide richtingen kan worden gereden. Overal langs de route staan fotoborden die laten zien hoe het er een eeuw geleden uitzag in Andijk. De watersnood had tot gevolg dat de dijk werd verhoogd en de dijkweg benedendijks kwam te lopen. Zo’n driehonderd huizen en boerderijen moesten verplaatst. In het Poldermuseum is een expositie over de grote veranderingen die de bijna-ramp in Andijk teweegbracht.
Streekproducten
Bij het museum is op 25 juni een foodmarket, waar streekproducten te koop zijn. Bij De Ven is een waterwarenmarkt. Op beide plekken is theater. Koren en fanfares zorgen voor muziek. Er zijn terrasjes en bij het Poldermuseum is een expositie van nostalische landbouwmachines.
Natuurlijk is het evenement ook bedoeld als ode aan de mannen die Andijk en West-Friesland op 13 januari 1916 voor een ramp hebben behoed door de dijk te verstevigen. Sinds zaterdag zijn zij zichtbaar als een silhouet bij het Poldermuseum. En in Oosterdijk kunnen mensen zich ook even een ’held’ voelen, met een schep in de hand in manchester jasjes en kruipersbroek. Voor ouderen die de tocht niet kunnen fietsen rijdt er een treintje op de dijk.
Bron: Nhd.nl
Reacties