Carnaval vieren in Noord-Brabant? Kijk dan vooral uit voor zakkenrollers

27 februari 2019 – Nederlandse ‘carnavalstoeristen’ trekken vooral naar Breda, Bergen op Zoom en Den Bosch. In deze plaatsen zijn echter ook de meeste zakkenrollers actief.  Dit blijkt uit onderzoek van Feestkleding 365, op basis van de meest recente politiecijfers en een enquête onder 2000 carnavalsvierders.

De plaats waar bezoekers het meeste op hun spullen moeten letten is Breda; bijna een kwart (24,1%) van alle jaarlijkse gevallen van zakkenrollen in Breda vindt plaats in de carnavalsmaand.

Andere gemeenten die hoog scoren op zakkenrollerij tijdens carnaval zijn Bergen op Zoom (23,1%) en ‘s-Hertogenbosch (22,2%). Aangezien dit de drie steden zijn waar de meeste bezoekers van boven de rivieren op af komen (in Breda komt zelfs 75% van de feestvierders ‘van buiten’), lijkt het er op dat zakkenrollers zich vooral op de carnavalstoerist richt.

Meer wildplassers in carnavalsplaatsen, dan normaal gesproken in heel Nederland

In de 15 grootste carnavalsgemeenten worden er gemiddeld meer boetes voor wildplassen uitgedeeld (303 boetes) dan in heel Nederland gedurende een normale week (280 boetes). Vooral feestvierders die richting  Den Bosch en Breda willen gaan zijn extra gewaarschuwd; in deze steden worden de meeste boetes voor wildplassen uitgeschreven. Den Bosch spant hier de kroon met gemiddeld 96 boetes tijdens carnaval, tegenover 48 boetes in Breda.

Opvallend: minste boetes voor openbaar dronkenschap

Ondanks alle liters bier die worden geconsumeerd, worden er tijdens carnaval niet meer boetes uitgeschreven wegens openbaar dronkenschap. Sterker nog, er worden gemiddeld veel minder boetes uitgeschreven voor openbaar dronkenschap (186 boetes) dan voor wildplassen (1.306 boetes) en rijden onder invloed (237 boetes).

Een Brabantse politiewoordvoerder laat weten dat de politie wel optreedt bij problemen op het gebied van openbare orde, maar ook extra alert moet zijn op bijvoorbeeld woninginbraken en alcohol in het verkeer. Indien zij zouden controleren op openbare dronkenschap, zouden ze niet meer aan iets anders toekomen. De politie vertrouwt erop dat alles vredig verloopt en ziet geen noodzaak voor extra controle of handhaving.

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op https://www.feestkleding365.nl/carnavalsonderzoek-2019

Geef een reactie