Botulisme type C vastgesteld bij dode eend in Enkhuizen

Enkhuizen – Bij de dode eend die de gemeente voor onderzoek naar het laboratorium heeft gestuurd, is botulisme type C vastgesteld. Deze variant is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel voor (huis)dieren. De eend is een week geleden aangetroffen in de sloot tussen de Gruttolaan en de Dirk Wierengastraat.
Het water is tijdens de langdurige hitte opgewarmd en vanwege de droogte kan het water niet makkelijk worden ververst. In een aantal gevallen kan dat gevaarlijk worden vanwege blauwalg en botulisme. Doordat we nu te maken hebben met koeler weer en meer neerslag is de verwachting dat de bacterie die botulisme veroorzaakt afneemt.
Wat kunt u doen?
Ziet u dode dieren? Neem dan contact op met de gemeente via 0228 360 100. Raak de vogels niet zelf aan, ook niet met handschoenen. Vermijd contact met het water. Waarschuw de dierenambulance als u zieke of gewonde watervogels ziet, via 0229 245 353. Laat ook uw huisdieren niet in contact komen met het water. Als u wilt zwemmen, kijk dan op www.zwemwater.nl voor de officiële zwemwaterlocaties en de huidige waterkwaliteit. Voer watervogels in het voorjaar en de zomer niet, zodat er geen concentraties aan vogels ontstaan. Gooi geen afval of etensresten in het water. Voor de afbraak daarvan is zuurstof nodig. Juist in zuurstofarm water gedijt de botulismebacterie goed.

Geef een reactie