archeologisch opgraving onthuld In Enkhuizen

Enkhuizen – Op de 5de dag van de Westfriese Archeologie in de Zuiderkerk te Enkhuizen is zaterdag de archeologisch opgraving onthuld door gedeputeerde Jack Van der Hoek. Het Beeld was eenmalig te zien. Omdat het beeld zeer kwetsbaar is, wordt het daarna weer bewaard in het archeologisch depot.
Een boodschapper
Het is een beeld van de god Mercurius in Romeinse kledij en met een hoedje. Oorspronkelijk hebben aan dit hoedje vleugels vastgezeten, maar deze zijn afgebroken. Ook de armen en de onderkant van de benen met de voeten zijn niet meer aanwezig. Waarschijnlijk zat de linkerarm gebogen aan het lichaam vast en was de rechterarm naar voren uitgestoken. Met deze arm hield Mercurius een staf vast, vermoedelijk van metaal. Deze met slangen omwonden staf was in de Romeinse tijd het symbool van een boodschapper.
In 2017 is bij de opgraving van Archeologie West-Friesland aan de Romeinstraat in de historische binnenstad van Enkhuizen op het midden van het terrein een spectaculaire vondst gedaan. Uit een ondiepe kuil gevuld met tegels, grond en puin kwam een groot deel van een terracotta beeld tevoorschijn. Uit de scherven die in de kuil zijn gevonden, blijkt dat dit beeld in de 18de eeuw is weggegooid.
De belangstelling voor de archeologisch Vondst is Groot en is goed bekeken
Foto’s/Tekst Romeo de Jong

Geef een reactie