Actie: voorkom fietsendiefstal en woninginbraak

Week van de veiligheid 

De komende week is het de Week van de Veiligheid. In deze week vragen wij extra aandacht aan onze inwoners voor veilig leven en wonen in Hoorn. Veiligheid hebben we immers ook voor een deel zelf in de hand. Zo kunt u de kans om slachtoffer te worden van een nare ervaring zoals een woninginbraak of een gestolen fiets verkleinen. In Hoorn vinden er bovendien diverse acties plaats om aandacht te vragen voor wat u voor een deel zelf kunt doen om dit te voorkomen. Daarnaast is er een speciaal veiligheidsevent voor ouderen georganiseerd door de Omring. Zo werken we samen aan een veilig Hoorn!

 

Actie: preventie fietsendiefstal bij het station 9 en 10 oktober

Als je regelmatig met het openbaar vervoer reist, plaats je je fiets ook vaak bij het station. Helaas is die plek een doelwit voor fietsendieven. De gemeente is hier alert op en houdt het stationsgebied in de gaten. Daarnaast organiseren wij een speciale preventieactie om fietsendiefstal te voorkomen. Op maandag 9 en dinsdag 10 oktober is er een preventieteam bij de stallingen op respectievelijk station Hoorn en het station (en de markt) in de Kersenboogerd actief tijdens de middag- en avondspits. Zij hebben apparatuur om gestolen fietsen op te sporen, je fiets te graferen en tips te geven. Ga dus langs bij het preventieteam op de route van of naar een van beide stations.

 

Wat kunt u zelf nog meer doen tegen fietsendiefstal?

Om de kans op diefstal van uw fiets te verkleinen kunt u een aantal maatregelen nemen. Denk aan twee of meer verschillende sloten. Zorg dat de sloten ART-goedgekeurde sloten zijn. Zet uw fiets vast aan een fietsenrek en hang het slot altijd door voorwiel en frame. Zet uw fiets binnen wanneer het kan, of in een bewaakte fietsenstalling. Verzeker de fiets tegen (in elk geval) diefstal en leg de belangrijkste kenmerken van jouw fiets (zoals de kleur, het merk fiets en het framenummer) vast en bewaar deze op een veilig plaats thuis. Dat vergroot de kans op het terugvinden als uw fiets toch wordt gestolen. 

Actie: voorkom een woninginbraak 13 en 14 oktober

De gemeente, politie en Intermaris werken samen om woninginbraken te verminderen. Dit heeft ook geleid tot een daling van het aantal inbraken. Maar nog steeds vinden er inbraken plaats. Als dit in uw straat het geval blijkt te zijn, dan ontvangt u een brief waarin wij u duidelijk maken dat er een inbraak in uw buurt is geweest en vragen om extra alert te zijn. Daarnaast zullen toezichthouders van de gemeente op vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober tijdens hun avondronden flyers en brieven in de brievenbus doen wanneer u niet thuis bent en geen lichten aan heeft. Dit is namelijk een van de belangrijkste en makkelijkste manieren om een bewoonde indruk te wekken en de kans op inbraak te verminderen.

 

Wat kunt u zelf doen tegen woninginbraak?

U kunt zelf ook veel doen om het moeilijker te maken voor inbrekers om in uw woning in te breken. Denk aan goede sloten en scharnieren of goede buitenverlichting. Wist u bijvoorbeeld dat woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) tot 90% minder kans hebben op een geslaagde inbraak? Voor meer informatie over het keurmerk kunt u kijken op www.politiekeurmerk.nl Meer informatie en tips vindt u op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

 

Veiligheidsevent de Omring: Veilig Vitaal op 14 oktober

Op zaterdag 14 oktober organiseert de Omring een veiligheidsevent speciaal voor ouderen. Steeds meer mensen wonen op oudere leeftijd zelfstandig thuis. Vragen als ‘Wat als er nu iets gebeurt thuis?’, ‘Hoe zorg ik dat ik digitaal vaardig blijf?’ en ‘Hoe blijf ik fit en vitaal?’ staan hierbij centraal. Daarom geven wij informatie en tips over hoe u zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis kunt wonen. Het evenement is gratis te bezoeken. Doe mee aan verschillende workshops en er is een leuke informatiemarkt waar u allerlei handige gadgets krijgt en mooie prijzen kunt winnen. Ook 1.Hoorn (voor zorg en ondersteuning) is op dit event vertegenwoordigd. 1.Hoorn is er voor mensen van alle leeftijden die vragen hebben over bijvoorbeeld: school, opvoeding, het huishouden, werk, zorgen voor anderen, leuke dingen doen en daar niet zelf of met iemand van netwerk uitkomt. Iedereen die een steuntje in de rug nodig heeft kan met vragen terecht bij de teams van 1.Hoorn. Voor meer informatie kunt u kijken op https://www.omringpas.nl/veiligvitaal.

 

Doe mee aan burgernet!

Bent u 16 jaar of ouder? Dan kunt u zich aanmelden via www.burgernet.nl. heeft u geen internet, dan kunt u bellen naar de gemeente waar u woont, of werkt. Burgernet is een telefonisch netwerk van politie, gemeente en burgers. Deelnemers aan Burgernet krijgen een bericht via hun (vaste of mobiele) telefoon als de politie op zoek is naar een verdachte van een misdrijf of een vermiste persoon. Ziet u iemand die aan het doorgegeven signalement voldoet? Dan belt u het gratis Burgernettelefoonnummer, dat direct uitkomt in de meldkamer van de politie. Samen werken we zo aan veiligheid. Deelname aan Burgernet is gratis.

Reacties