Zwarte pieten discussie laait weer op na mail vanuit Pietendorp

Enkhuizen – Sinterklaas is nog lang niet bezig om naar Nederland te komen. Maar de discussie om de zwarte pieten is in Enkhuizen al weer opgang gekomen. Dit nadat een mail vanuit het pietendorp in Enkhuizen werdt verspreid dat ze in 2017 alleen schoorsteenpieten willen gebruiken. Het Zuiderzeemuseum heeft laten weten volgens de mail; Vanwege duidelijkheid richting onze bezoekers, medewerkers en vrijwilligers, is voor 2017 besloten om helemaal over te gaan op schoorsteenpieten.

Met de schoorsteenpieten sluiten wij ons aan bij de beeldvoering van pieten in de landelijke media en winkelketens.

Ook melden ze in de mail dat je mischien een stuk sneller herkend zou worden, maar daar hebben ze ook inmiddels aangedacht. Meerdere mensen die deze mail hebben gehad, hebben de redactie laten weten dat ze in twijfel zijn om nog mee te doen.

Pietendorp staat dit jaar op 25, 26 november en 1 en 3 december gepland.

De volledige mail leest u hier onder

vrijwilligers van Pietendorp,

Hoewel Pietendorp 2017 nog ver weg is, willen wij graag het volgende met jullie delen. Vorig jaar is de introductie van de schoorsteenpiet goed verlopen. Tijdens Pietendorp 2016 bleek de schoorsteenpiet zowel bij een groot aantal vrijwilligers, als bij de kinderen, waar dit feest tenslotte om draait, geen enkel probleem. Vanwege duidelijkheid richting onze bezoekers, medewerkers en vrijwilligers, is voor 2017 besloten om helemaal over te gaan op schoorsteenpieten. Net als vorig jaar zullen wij het verhaal van het roet uit de schoorsteen, dat op het gezicht van de pieten komt, weer uitbeelden met het succesvolle klimdak. Hierdoor ondervinden de kinderen zelf dat je van een schoorsteen roet op je gezicht krijgt. Met de schoorsteenpieten sluiten wij ons aan bij de beeldvoering van pieten in de landelijke media en winkelketens. Een praktisch probleem zou kunnen zijn dat je misschien makkelijker herkend kan worden door kinderen uit je eigen omgeving. Hiervoor hebben wij een mooie oplossing bedacht in de vorm van een officiële oorkonde. Hierin staat dat je hoogstpersoonlijk door Sinterklaas wordt gevraagd om als hulpschoorsteenpiet tijdens Pietendorp aan de slag te gaan. Uit eigen ervaring kan ik zeggen, dat kinderen hierdoor juist extra trots zijn, dat hun ouders, broer of zus mee mogen helpen tijdens Pietendorp. Wij hebben ervaren dat het goed schminken van de schoorsteenpieten best lastig is. Als ondersteuning voor het schminkteam gaan wij in 2017 een workshop organiseren, zodat iedereen er aankomend Pietendorp op zijn schoorsteen-pieten-best uitziet! Wij gaan er vanuit dat jullie meewerken aan Pietendorp omdat je kinderen een plezierige dag wilt laten beleven. Wij zien jullie dan ook graag dit jaar weer meedoen aan Pietendorp, zodat we er met elkaar weer een succes van kunnen maken.

Reacties