Verbod smartphone gebruik op de fiets aardig op weg

AMSTERDAM – Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen komt volgend jaar met een voorstel voor een appverbod voor fietsers. Dat kan vanaf 2019 ingaan, meldt de minister vandaag aan de Tweede Kamer, schrijft het AD.

Van Nieuwenhuizen ziet een ‘groot maatschappelijk draagvlak’ voor een verbod voor appen op de fiets, is te lezen op AD.nl. De minister wil een krachtig signaal afgeven en komt volgend jaar met een wetsvoorstel, inclusief boetebedragen.

De nieuwe regels kunnen dan het jaar daarop ingaan. Daarnaast komt er volgende zomer een nieuwe campagne, gericht op verstandig omgaan met de smartphone in de auto en op de fiets.

Begin dit jaar bleek al dat driekwart van de Nederlanders ermee eens zou zijn als de regel wordt ingevoerd. Uit onderzoek van Veiligheid NL is echter gebleken dat appen op de fiets slechts in 1,2 procent van alle ongevallen de boosdoener is.

Toch zijn er schrijnende voorbeelden van telefoongebruik op de fiets die leiden tot dramatische gevolgen. De Kortenhoefse Tommy-Boy verloor het leven in 2015 toen hij met zijn telefoon bezig was op de fiets en werd aangereden door een auto. Sindsdien maakt zijn vader Michael Kulkens zich hard voor het verbannen van de smartphone uit het verkeer. Naar aanleiding van het ongeval kondigde toenmalig verkeersminister Schulz al aan om onderzoek te doen naar het verbieden van appen op de fiets.

Bron: NHNieuws.nl

Reacties