INBRAAKTOCHT DOOR WESTFRIES MUSEUM

HOORN – Vingerafdrukken, spijkertjes, verbrijzeld glas, lege lijsten, voet- en kontafdrukken; Dat is wat de deelnemers aan een inbraaktocht in een donker museum vonden op 9 januari.

Precies twaalf jaar geleden, ook op 9 januari, liet een dief zich ongemerkt insluiten in het Westfries Museum. De volgende ochtend vertrok hij met 24 17de eeuwse schilderijen en 70-stuks zilverwerk.

De terugkeer van vijf gestolen en in Oekraïne terug gevonden schilderijen waren de aanleiding voor de tocht. Met een grote crowdfunding actie kwam er bijna €85.000 binnen voor het restaureren van de werken.
Als dank mochten enkele donateurs deelnemen aan een zogenaamde inbraaktocht door een donker museum. Gewapend met een zaklamp en een blacklightlamp waarmee onzichtbare UV-sporen zichtbaar worden, ging het gezelschap in kleine groepjes op speurtocht.

De deelnemers aan de tocht hoorden op verschillende plekken de persoonlijke verhalen van vijf mensen die met de inbraak te maken kregen.
De vijf doeken die nu met steun van velen worden gerestaureerd zijn van 24 september tot en met 11 maart 2018 weer in volle glorie te zien in het museum, als onderdeel van een grote tentoonstelling over roofkunst.

Bron: WEEFF

Reacties